Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Most akkor vérszegény vagyok...

Most akkor vérszegény vagyok vagy sem? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Gyakori fáradékonyság miatt elmentem vérvételre. Amikor visszamentem háziorvoshoz, nem mondott rá semmit, bár max 2 másodpercre nézett rá a lapra.

Ezek az eredmények tértek el a referenciától:

Se transzferrin 4 g/l (ref. érték: 1,7-3,4)

Transzferrin szaturációs index: 12% (ref. érték: 16-38)

Minden más eredményem jó lett. Az Se vas lett olyan, hogy épphogy meghaladta az értéke a referencia alsó határát.

Szóval ez most vashiányos vérszegénység? Mert amúgy minden tünete jellemző rám: fáradékonyság, gyengeség, szédülés akár fekve is, sápadtság, erős szívdobogásérzet, étvágytalanság. Vagy ha nem erről van szó, akkor mi okozhat ilyen tüneteket?

Köszi előre is a válaszokat.

18/L

2015. aug. 2. 20:50
 1/6 anonim ***** válasza:
61%

Vérszegény nem vagy az biztos. Az akkor lennél, ha a hemoglobin értékedet is elrontaná a vas.

Ettől függetlenül próbálj vasban gazdag ételek után nézni, az állati eredetűek jobban hasznosulnak pl máj. De a béres csepp is jó egyébként, egyszer azzal lőttem túl a vas szintemet, de nekem nem volt megnézve előtte, így neked azért más.

Vashiány már akkor is produkál tüneteket, ha a tartalékok kimerültek, hiába elegendő a mennyiség, ami a vérben van.

2015. aug. 2. 21:37
 2/6 anonim ***** válasza:

Azt még azért elmesélem miért lőttem túl a vasamat tudtomon nélkül. Fiatalabb koromban állandóan vashiányom volt. Én megszoktam. Évente jártam vérvételre, állandóan az volt csak most tavasszal pótoltam a vasat így nyáron nem alakulhatott ki, de a tünetek alapján én azt hittem.

Szóval akkor vas tabletta + béres csepp hirtelen jó ötletnek tűnt. Miután hetek múlva sem éreztem változást, csak elmentem laborba, 40 volt a vasam.

Beletörődtem, hogy szarul vagyok csak úgy, semmi bajom.

Majd ősszel kiderült, hogy magnézium hiányom van ami addigra olyan súlyos lett, hogy szívritmuszavarom lett tőle. Állandó szédulés, zsibbadás, bizonytalanság érzés (de a mozgásom is bizonytalan lett), alvászavarok, ingerlékenység.

Szóval tapasztalat, magnézium hiány is okozhat ilyen tüneteket. Annyi, hogy sápadt nem voltam de olyan vas értékek mellett ezen nem szabad meglepődni, mint amilyen az enyém volt. Neked viszont ettől függetlenül a vasat nem árt szedni, ha alsó határ közeli az értéked. De szerintem próbáld a magnéziumot is.

2015. aug. 2. 21:52
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszi szépen a részletes választ.

Akkor mindenképp megpróbálom a vas tablettát. Aztán ha nem tapasztalok változást pár hét múlva, akkor tuti más lehet a probléma.

Amúgy a magnézium szintem rendben volt. De akkor majd arra is odafigyelek.

De amúgy annyira rossz ez az állandó fáradtságérzet és szédülés, minden napomat tönkre vágja. Remélem a vas tabletta megoldja, meg C-vitamint is fogok venni szerintem.

2015. aug. 2. 22:22
 4/6 anonim ***** válasza:
Magnéziumot nehéz nézni, mert a nagy része az izmokban található. Én láttam laboron, hogy magnéziumot is lehet nézni, de általában nem szoktak. Legalábbis nekem egyszer sem néztek. De tényleg csak egy minimális része van vérben.
2015. aug. 2. 22:34
 5/6 anonim válasza:
azota van valami valtozas? Vashiany volt? Most nekem is ezek a tuneteim :(
2015. szept. 28. 16:14
 6/6 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó válaszoló!

Igen, vashiányom volt egyértelműen, kaptam vastablettát és az rendbe hozta, már 2-3 nap után éreztem a változást. :)

De amúgy ezek a tünetek annyira általánosak, hogy akár bármilyen betegségre ráillenek, szóval nálad egyáltalán nem biztos, hogy vashiány áll a háttérben. Menj el vérvételre és abból egyértelműen kiderül.

2015. szept. 28. 20:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!