Lehet valaki attól beteg ha nem eszik több napon keresztül?
Nem vagyok szakértő, de olvasmányaim s tapasztalataim alapján a következőket mondhatom:
Egy viszonylag egészséges szervezetnek ezt elég jól bírnia kell... Persze lehet gyengeség, rossz közérzet, kifejezetten érzékenyek bizonyára elájulhatnak, a betegeknél pedig végképp gond lehet... De alapvetően nem kéne gondot okoznia pár nap böjtnek. Rengetegen csinálnak ilyet probléma nélkül. Persze egészen más a helyzet, ha nem egy kedélyes otthon levős böjtről van szó, hanem közben követ kell törni.
Egyszer 4 és fél napig nem ettem, nem történt semmi, kivéve egy szürreális, enyhe részegségre emlékeztető állapotot a vége felé. A testnek ilyen rövid böjtben maximum az aminosavak hiányoznak és lebont ezt-azt (az elején még csak nem is az izmokat, a többedik napon azért már gondolom, azt, persze nem vészes sebességgel, a testnek viszonylag kevés fehérjére és glükózra van szüksége naponta ebben a szituációban). Az ásványi anyagoknak és vitaminoknak a többsége, gondolom, jóval nagyobb időtartamot is kibír, mert van tartalék, már amennyiben az ember rendesen evett előtte.
A test elég hamar átáll ketózisra s inkább az elraktározott zsírt próbálja használni, persze fehérje- és szénhidrátbevitel nélkül hamar sorra kerülnek az izmok is, ahogy már írtam. Azért nem minden megy zökkenőmentesen, pár nap után az ember enyhén szólva nincs topon, kába, sokaknál más problémák is fellépnek, de azért ez még nem nevezhető betegségnek. A test működésében változások állnak be, hogy minél tovább bírja az éhezést komoly problémák nélkül, ez ezzel jár.
Utána nem tudom, mi történik, azon kívül, hogy a test teljesen átáll zsír üzemanyagra, folytatja az izombontást s lassan kezd kifogyni a tartalékaiból, egy idő után kezd összeomlani, majd bekövetkezik a halál. De ehhez sok hét kell, egyeseknél hónapok...
De már túl messzire mentem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!