Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Milyen emésztési változást...

Milyen emésztési változást okozhat a gyomorsav?

Figyelt kérdés
2015. ápr. 12. 09:49
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Reflux nagyon sok mindenkinél van és nem gyomorsav túltengés okozza, hanem a kelleténél több, gyomorfalat izgató, fűszeres ételek elfogyasztása nem megfelelő időben és nem megfelelő testhelyzetben. Az emésztőrendszernek is van egy napi ritmusa, amikor kevesebb vagy több emésztőnedv termelődik ill. a gyomor mozgása fokozottabb vagy lanyhább. Ez az illető egyén napi életritmusától is függ, ezért mindenkinek saját magénak kell kitapasztalnia, hogy milyen ételt milyen időben ehet. Általánosságban nem javasolható a gyomorfalat izgató, fűszeres dolgok fogyasztása reggel, ill. ebben az időszakban retek és hasonlók evése ("reggel méreg, délben étek stb."). Hasonlóképpen nem helyes késő este fűszeres, sok gyomorsav termelését kiváltó (húsos) ételek fogyasztása. Ha tele van a gyomor, akkor valóban nem ajánlatos utána a fekvő testhelyzetet választani, mert a gyomormozgások a nyelőcsőbe nyomhatják a gyomortartalom egy részét (reflux). A belekben a gázképződés részben a táplálék összetételétől és ennek hatására a belekben elszaporodó gáztermelő baktériumok fokozott jelenlététől következik be, de egy általános emésztőrendszeri "hurut"-tól is lehetséges. Ebben az esetben (akár vírusos fertőzés során) a gymor-bél falának nyálkahártyája pusztulásnak indul és nem termelődnek megfelelő mennyiségben emésztőnedvek ill. a felszívódás tökéletlen és a bélbaktériumok a normálisnál több táplálékhoz jutnak. Ráadásul ilyenkor a bélfal izomzata ingerelt állapotban van, gyorsabbak a bélmozgások, több levegőt szív be a gyomorból és a béltartalmat is gyorsabban továbbítja kifelé. Ilyen esetben vissza kell fogni az étkezést és kisebb-nagyobb diétát kell tartani mennyiségi és minőségi tekintetben is, széntabletta szedése ajánlott.
2015. ápr. 12. 10:33
 12/12 -Jani- válasza:

Azt hogy Reflux-os vagy magad találtad ki vagy orvosok jutottak erre? Nálam 2 év vizsgálatok (előtte másfél év szenvedés), kb 3-5 doki felkeresése után mondták ki hogy reflux, ez 2008-ban volt. Ezt követően további egy-másfél év mire meglett a jó "gyógyszer" típus. Egy év után már annyira nem használt az sem illetve kezdte tönkretenni a szervezetem, vérkép vizsgálatnál derült ki. Csökkenteni kellett az adagot (ráadásul ha abbahagytam, pér nap múlva vissztért a gond), így magam kezdtem megoldást keresni.

1, lefekvés előtt egy pohár víz, felkelés után egy pohár víz.

2, komolyan figyelni kezdtük hogy milyen ételtől jelentkezik, ezeket csökkentettem.

3, életmód váltás, de inkább csak szemlélet változtatás hogy kevesebbet idegeskedjek. (+ minél többet mozogjak)

4, többször egyél kevesebbet egy nap, ne egyszerre sokat.

most már szinte mindent ehetek, nem kell figyelni annyira, 4 éve nem kell szednem semmit. Néha így is van egy-két nap ami nem jó. de általában visszavezethető arra, hogy a fentebb leírt pontok közül valamire nem figyeltem. Ne az orvostól és a gyógyszerektől várd a megoldást, tapasztalatból mondom.

2015. ápr. 15. 10:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!