Colitis-ban szenvedő emberekhez intézném ezt a kiírást, hogy mennyire tudnak panaszmentesek maradni, milyen tapasztalataik vannak a saját betegségükkel kapcsolatban? Gyógyszerek, étrend egyéb releváns információt szeretnék kapni.
engem 98-ban diagnosztizáltak crohn-nal.
a receptem:
- tafedim tea
- normaflore bélbaci
- és vész esetén cytosan
a cytosannak köszönhetem az életemet, de most már inaktív szakaszban vagyok, így abbahagytam már a szedését két éve.
mikor aktív leszek akkor kezdem szedni, és visszaszorítja a betegséget.
diéta:
- semmi rost
- no cigi
- no kávé, vagy energiaital
- no csípős kaja
- zöldfűszerek jöhetnek
- no laktózos tejtermékek
- semmi szénsavas vagy rostos ital
és természetesen szedd be a gyógyszereket amit az orvos felír, de mivel azok nem lesznek elegek ezért írtam le ezt a listát.
ha bármi kérdésed van írj nyugodtan.
En is Crohnos vagyok, 28 eves. 20 voltam, mikor kiderult, akkor mar ket eve nagyon rosszul voltam, de nem tudtak diagnosztizalni. Akkor azt mondtak, colitis. Ra 3-4 evre Crohn (az elso tukrozesnel nem volt biopszia). A Crohnos diagnozisnal kezdtem Imurant szedni, ez volt az egyetlen, ami hasznalt a szteroidon kivul. Tunetmentes vagyok azota. Refluxom is lett, erre Refluxant szedek es meg Pentasa kupot hasznalok. Sportolok, van egy bizonyos dietam: nem eszek tejtermeket, csak sajtot, minden mas laktozmentes vagy szoja (kulfoldon elek es itt ez olcsobb joval a laktozmentesnel), nem eszek feher kenyeret, kaposztat, babot, karfiolt, lencset (tehat tul rostos, puffaszto, `k` betus zoldseget), cukrot sem surun, mindenen nezem az osszetevoket, semmit nem veszek, ami tej. De sok zoldseget eszek, gyumolcsot, hust, normalisan. Dolgozom, sportolok, ket hete nem dohanyzom :) Kavet is iszom, de nem sokat. Tenyleg neked kell kitapasztalnod. Sokat megtudhatsz a crohn-colitis forumrol. [link]
Ne aggodj, lehetsz tunetmentes, bar gyogyszerekkel (persze van, akinek bejon mas). Teljes eletet elhetsz. Mar megszoktam a teljes eletem, de ha visszagondolok, hogyan eltem... 40 kg voltam, napi 20 alkalommal mentem a wc-re, csakis ver jott belolem, ha ettem, mehettem megint, mar enni sem mertem, elindulni otthonrol, iskolaba menni, azt neztem mindenhol, hol lesz wc, hogy tudok hazajutni, ha gorcsolok es nem tudok felkelni, allandoan lazam volt. Azt mondtak evekig, balra van tolodva a verkepem.. A rendes diagnozis utan eveken at minden nap halat adtam erte, hogy normalis lehet az eletem, ha beveszem a kis bogyoim reggel-este. Tenyleg. Ne add fel. Lehet teljes eleted. Gyaszold meg a betegseged, eld meg a fajdalmad, de utana allj fel es menj tovabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!