A páromnak négy nap alatt elromlott a látása. Hirtelen látásromlás következett be nála. Mi lehet az oka?
nos ettől retteg minden, magára valamit is a dó cukorbeteg...persze ha jól karbantartott cukra van, akkor talán nem következik be..
a három fő veszélylehetőség, a hirtelen vakulás, a veseleállás, és az alsóvégtagi elhalás, ergo amputáció..
ezért kell magunkra figyelni, mert némelyik károsodás visszafordíthatatlan...
szerintem
A magas vércukor szint többféle képpen okozhat látás romlást.
Egyik, amikor a vérszérum cukor szintje magasabb, akkor a szem üvegtestben is megváltozik a folyadék cukortartalma és ettől a fénytörése is. Amikor valakinek magas vagy ingadozik a cukor szintje, akkor nem is készítenek szemüveget neki, mert miután be áll a normál cukor szint, akkor a szemüveg sem fog illeszkedni a megváltozott fénytöréshez. Ez csak átmeneti eltérést okoz rövid távon.
A másik ok a retina károsodása, a retinopátia. Ez már sokkal veszélyesebb dolog.
A látás romlás milyen módon jelentkezett, esetleg foltokban van látás kiesés vagy látás csökkenés? Ez a károsodás megállítható, időben elkezdve még bizonyos mértékben vissza is fordítható ha normál szinten tudjuk tartani a cukor szintet de a legfontosabb a koleszterin normál szinten tartása.
A retina károsodást a tartósan magas vércukorból adódó magasabb koleszterin szint által szűkített és egyre inkább elzáródó erek által keletkező vérellátási problémák okozzák.
Tehát a megoldás:
- a vércukor szint normál értéken tartása diétával és gyógyszerrel.
- a bevitt koleszterin csökkentése, (nem eszünk zsírral, csak pl kókuszolajjal fözünk és sütünk 1400.-Ft/kg). Koleszterin csökkentő gyógyszert szedünk (80mg sztatin) napi rendszerességgel.
- Omega 3 zsírsavat (halolajat és CLA-t) szedünk, napi legalább 2 grammot.
Ez tapasztalat.
Létezik radikális lézeres kezelés is a kifejlődött retinopátia kezelésére, ami lassítja a látás romlást, de megállítani csak a koleszterin és cukor szint normál értéken tartásával lehet.
A normál vércukor szint, étkezés után kettő órával mérve a vércukor értéknek mindenképp 7.8 alatt kell lennie.
Az egy étkezésnél bevitt szénhidrát mennyiséggel lehet ezt csökkenteni, megfelelően beállított gyógyszer mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!