Ez normális EKG?
2014. máj. 18. 11:44
1/8 anonim válasza:
Ne bízd a véletlenre, orvostól kérdezd meg. Én sajnos nem vagyok orvos, de mi arra az esély és a garancia, hogy a választ tényleg orvostól kapod-e ?
2/8 anonim válasza:
Látok benne néhány jelet, ami WPW-szindrómára hajaz ( [link] de őszintén szólva nem merném rámondani, mert nagyon határeset. Kardiológus tudná megmondani, hogy mi újság. Vannak-e panaszaid? Van-e rohamokban jelentkező szívdobogásérzés vagy gyors szívverés, aminek nincs nyilvánvaló oka (pl. sport)?
3/8 A kérdező kommentje:
Néha ha sokat eszem, evés után szokott szúrni, vagy ha valamin izgulok. Futásnál az első km-en szokott még szúrni, utána nem. Szívdobogás régebben sűrűbben volt, az utóbbi 1 hónapban nem nagyon volt. Háziorvos látta, ő csak annyit mondott rá, hogy még nem súlyos, de semmi egyéb. Azt azért hozzáteszem, hogy kicsit szorongós típus vagyok és arra is gondoltam, hogy a sok szorongástól. De ez olyan hihetetlennek tűnik, hogy ilyen testi tünetekben nyilvánul meg.
2014. máj. 21. 15:15
4/8 anonim válasza:
Kérdező, a WPW szindrómának semmi köze a stresszhez, ez egy veleszületett állapot. Amikor szívdobogásérzésed volt, mértél esetleg pulzust? Mennyire volt magas? Nem akarlak lelombozni, de nem vagyok róla 100%-ig meggyőződve, hogy minden háziorvos vérprofi az EKG értelmezéséből. A tiéd meg tényleg nem tűnik egyszerűnek, számomra legalábbis. WPW-ben a pitvar-kamrai átvezetés rövid (kevesebb, mint 120 ms), a QRS-komplexumok (a "nagy tüske középen") pedig bal felől egy delta-hullámnak nevezett kis háromszög alakú résszel kiszélesedett. Nálad az átvezetési idő - attól függően, épp hol mérem - 110-120ms lett, a II-es, III-as, aVL, aVF elvezetésekben pedig szerintem Te is észreveheted a delta-hullámokat, ha jól megnézed (hasonlítsd össze a V1-el, ahol sokkal meredekebben indul a QRS). Kevésbé feltűnően V4-V5-V6-ban is láthatod. Ha lehetőségem lesz megkérdezni valaki nálam szakavatottabbat, akkor meg fogom tenni.
5/8 A kérdező kommentje:
Csak onnan gondoltam, hogy nem veleszületett, mert a 4 hónappal ezelőtti EKG-m máshogy nézett ki, de lehet ez is csak az én laikus szemem. Mindenesetre itt egy kép arról az EKG-ról: [link]
És nagyon szépek köszönöm az eddigi válaszokat is!
2014. máj. 21. 20:58
6/8 anonim válasza:
Kérdező, na EZ a klasszikus WPW szindróma! Kérlek, a saját érdekesben menj el egy kardiológushoz, mert egy nagyon rövid beavatkozással meg lehet oldani egy életre, és nem teszed ki magadat a potenciálisan nagyon veszélyes következményeknek. Rákérdezhetek? Ugye béta-blokkolót szedsz? Ez ugyanis maszkírozhatja annyira az EKG-képet, hogy sokkal nehezebb észrevenni, de attól még a járulékos nyaláb ott van.
7/8 A kérdező kommentje:
Nem szedek kimondottan béta-blokkolót. Egyetlen gyógyszert szedek: mirtazapint, de akkor majd ha hazaérek elmegyek orvoshoz. Most épp külföldön vagyok.
2014. máj. 27. 08:31
8/8 anonim válasza:
Ez érdekes, a mirtazapin nem szokott ilyen EKG-eltéréseket okozni. A bétablokkolóra azért gondoltam, mert általában kapásból ilyet szoktak felírni, ha valakinek szívdobogásérzése van. Különösen a korábbi EKG-d (mármint a régebbi, amit másodiknak töltöttél fel) nagyon-nagyon típusos. Azt javaslom, ezt (is) vidd majd magaddal, ha elmész orvoshoz. Kívánom a legjobbakat, és hogy minden rendben legyen Veled!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!