Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Mitől lehet valaki cukorbeteg?...

Mitől lehet valaki cukorbeteg? Mitől "alakulhat ki"?

Figyelt kérdés

2014. máj. 16. 20:14
 1/9 anonim ***** válasza:
47%

Egyes típusnál benne van a gén, ami valamire aktiválódik (súlyos gyulladás stb...)

A kettesnél a rossz életmód, túlsúly, mozgásszegény életmód, sok-sok szénhidrát evés.

2014. máj. 16. 20:26
 2/9 anonim ***** válasza:
Vagy kritikus érték alá csökken a szervezet inzulintermelő képessége (pl. hasnyálmirigy műtéti eltávolítása, gyulladásos vagy autoimmun károsodása, stb.), vagy csökken az inzulinra adott válaszkészség/érzékenység, ezáltal olyan sok inzulinra lenne szükség, amennyit hosszú távon képtelen termelni a hasnyálmirigy (pl. elhízás, szteroidkezelés, ritkán növekedési hormont termelő daganat stb.). A két probléma kombinálódhat.
2014. máj. 16. 20:45
 3/9 anonim ***** válasza:
Sok szénhidrát, sok tejtermék, mozgáshiány, stb.
2014. máj. 20. 15:06
 4/9 anonim ***** válasza:
Igen, ezek a rizikófaktorpk, de ami kihozza az a stressz....Magam is az vagyok, rengeteg híres emberrel találkozom a r3endelő előtt...
2014. máj. 21. 08:59
 5/9 anonim ***** válasza:
Ez a téma engem is érdekelne. Nem kifejezetten az,hogy mitől alakul ki inkább,hogy milyen jelei vannak. Például arra gondolok,ha reggel nem eszem,akkor remegek,viszont evés után megszűnik a remegés. Vagy állandóan ráz a hideg még melegben is. Rengeteg folyadékot iszom,és járok is utána rendesen az illemhelyre. Ez lehet cukorbetegség?
2014. máj. 22. 11:18
 6/9 anonim ***** válasza:
5-ös: igazából mindenkinél más, én nem ittam sokat, csak rengeteget fogytam, majd egyszerűen leesett a vércukrom, ha nem ettem sokáig és elájultam.
2014. máj. 22. 11:19
 7/9 anonim ***** válasza:
6-os: Neked sima vérvételből állapították meg,vagy voltál terheléses cukor mérésen?
2014. máj. 22. 15:23
 8/9 anonim ***** válasza:
Volt sima vérvétel, aztán ráfogták, hogy más miatt van, hogy diétázzak. 1 hét diéta után megint mentem, akkor még magasabb lett, aztán akkor már beutaltak terheléses vizsgálatra.
2014. máj. 22. 16:47
 9/9 anonim válasza:

"Például arra gondolok,ha reggel nem eszem,akkor remegek,viszont evés után megszűnik a remegés. Vagy állandóan ráz a hideg még melegben is."

Ha a ráz a hideg-et úgy érted, hogy hideg verítéked van, akkor ez egy klasszikus tünet.

"Rengeteg folyadékot iszom,és járok is utána rendesen az illemhelyre. Ez lehet cukorbetegség?"

Ez is klasszikus tünet, a ha a háziorvosnak elmondod, akkor egyből elő kell vennie a vércukor mérőt.

Ha van cukormérőd, akkor mérj reggel éhgyomorra mondjuk egy héten át (kelés után). 4.2-6 között kell lennie, akkor nincs mitől tartanod.

Ha nincs cukormérőd, akkor menj el a legközelebbi patikába, és érdeklődj a mérésről (tudtommal minimális térítés ellenében mérnek mindegyikben).

Ha nem tudsz éhomit mérni, akkor evés előtt és evés után 1,5-2 órával kell mérni. (Jó esetben evés előtt normált, evés után pedig az összetételtől függően 10 alatti értéket kéne mérned. Minél jobb a termelésed, annál kevésbé emelkedik meg, de ez nagyon függ az elfogyasztott étel szénhidrát milyenségétől/mennyiségétől.)

Azt szokták mondani, hogy ha bármely mérésnél 13 fölötti értéket kapsz, akkor az már cukorbetegség. 6-13 között emelkedett érték, ez az ún. előszoba állapot (bár 10 fölött már nagyon sok), ekkor még diétával és esetleg gyógyszerrel kordában lehet tartani.

Éhomi 6 fölötti értéknél irány a háziorvos aztán a dietetikus.

Mozgás nagyon fontos, csökkenti az inzulin-rezisztanciát (amikor a sejtek nem veszik fel a szénhidrátot mert érzéketlenné válnak az inzulinra)

2014. máj. 23. 08:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!