Hogy van ez? A vese hormonokat termel, de nem endokrin szerv. Akkor hogyan kerül kerül a hormon a véráramba?
A vese is termel hormonokat, szám szerint hármat.
1) eritropoetint. Ennek nagy vonalakban a lényege, hogy hipoxia hatására a vese JGA sejtjei eritopoetint termelnek, aminek hatására a csontvelőben a vvt képzés nő.
2) renint. Ennek nagyon fontos szerepe van. Alapvetően meghatározza a vér ozmolaritását, a vérnyomást, a folyadék-elektrolit háztartást. Elég bonyolult a folyamat, ha érdeke keress rá: renin-angiotenzin-aldosteron rendszer
3) prosztaglandint.
De amúgy maga a D3-vitamin is egy hormin, vagy a szív pitvar izomsejteji is termelnek hormont, mégpedig az ANP-t (atriális natriuretikus peptid) illetve vannak neurohormonok, gastroinstestinalis hormonok is. Sőt a vérben is van hormon (angiotenzin-II)
Igen a v. renalisba jut be. PL. A renin a máj által termelt angiotenzinogént angiotenzin I-é alakítja, majd ez
eljutva a tüdőbe angiotenzin II-vé alakul, aminek már van direkt vérnyomásemelő hatása. Ide hat az ACE-gátló (vérnyomáscsökkentő)
Az a baj, hogy úgy látom középiskolai szinten tanulod a dolgokat, és nem látsz a dolgok mögé.
Ha a magas vérnyomást nézzük talán megérted, miért is fontos a vesében termelődő hormon. A vesében lévő juxtaglomeruláris sejtek renint választanak ki közvetlenül a keringésbe.
A renin hatására a máj által termelt angiotenzinogénből ANG I, majd abból ACE közreműködésével ANGII
keletkezik. Ennek a bizonyos ANGII-nek (angiotenzin II)vérnyomásemelő hatása van direktbe, illetve ez a mellékvesekéregben található aldosteronra, ami pedig a vese distalis tubulusainak Na reabszorpcióját fokoztta.(Gondoljunk bele, sok sót (NaCl) fogyasztunk magas lesz a vérnyomásunk.)
Tehát Na+ visszaszívás fog fokozódni, aminek a következménye az lesz, hogy a plazmában megnő a Na szint, ami pedig hypertoniához vezet.
Tehát, ha ebben a RAS rendszerben hiba van, akkor magas lesz a vérnyomás. Erre adják a különböző gyógyszereket, pl. ACE-gátlót, ami megakadályozza, hogy ANGII keletkezzen.
Mint említettem, visszaszívódik a v. renalisba a hormon.
Az endokrin szerveknek nincs kivezető-csöve (kivéve a hasnyálmirigynek, de annak is csak az exokrin részéhez tartozik kivezetőcső).
Az összes endokrin szerv közvetlenül a véráramba juttatja a hormonokat. Pontosan úgy csinálja a vese is, mint a petefészek vagy a mellékvese.
A negatív feedback nem értem, hogy jön ide.
És azért nem mondjuk a vesét endokrin szervnek, mert csak. Vagy azért, mert nem az a fő funkciója, vagy csak később vették észre, hogy termel hormont is, és nem sorolták az endokrin szervek közé, ennyi.
Egyrészt egyetemi szinten tanultam élettant anatómiát.
Tisztában vagyok a renin angiotensin aldoszteron működéssel. Másrészt nem a juxta glomeruláris apparátus meg a renin, angiotenzin 1, 2 volt amire kíváncs voltam. Az egyetemen kb egy hónapig tanultam a veséről, a GFR és egyenleteiről stb. Hanem alapvetően arra, hogy miért termel hormont, ha nem endokrin szerv, és ha már termeli hogyan juttatja a vérbe. Ezt a kérdést a szívhez is odaírhattam volna. De közben megválaszolták hogy a v. renalison keresztül. Másrészt nyilván volt akkor egy nevezéktani eltérés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!