Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Mit tegyek fenékviszketés ellen?

Mit tegyek fenékviszketés ellen?

Figyelt kérdés

Egyáltalán mi okozza? Szokott lenni aranyerem, meg pár napig 3gramm c vitamint szedtem be, elvileg attól is lehet. Pár napja elviselhetetlenül viszket ott. Orvoshoz majd csak jövő héten tudok eljutni egyetemi elfoglaltságok miatt. Olvastam, hogy lehet féregtől, de kisállattal már két hete nem is találkoztam...:( Mit tehetnék az enyhítésének érdekében, amíg elmegyek dokihoz?

Előre is köszönöm a válaszokat

2014. febr. 22. 22:35
 1/3 anonim ***** válasza:
Kizárt dolog, hogy ne az egészséged legyen a legfontosabb, hanem más elfoglaltságod ! Annyit magad is megtehetsz, hogy pl. fokhagymakúrát tartasz. A székletet meg lehet figyelni, hogy vannak-e benne mozgó férgecskék. Ráadásul még a cukorbetegség sem feltétlenül kizárt.
2014. febr. 22. 22:53
 2/3 A kérdező kommentje:
,Szia!Ha nem megyek be az oraimra, akkor bukom azokat a targyaimat,ezert nem tudok hamarabb menni sajnos.A szekletemben nincs semmi amugy,cukorbeteg meg biztos h nem vagyok, mert egy hete neztek a surgosegin vercukrot.koszonom valaszod :)
2014. febr. 23. 10:18
 3/3 afer ***** válasza:

Gyakorlott "fenékviszkető" vagyok. Rengeteget olvastam a betegségről, filóztam rajta. Szerintem lassan már ledoktorálhatnék a témából. Igazából végbélviszketésről van szó (pruritus ani). Nekem 30 éve van meg ez a problémám. De mára azt hiszem megoldottam, de mire rájöttem... talán másnak is tanulságos lesz, ezért leírom.

Eleinte ügyet se vetettem viszketésre, csak vakaróztam. De amikor nem akart múlni, és egyre jobban viszketett, kezdett nagyon ciki lenni. Az utcán, a munkahelyen, otthon, vendégségben, mindenhol. És főleg éjszaka, akkor aztán nagyon. Volt, hogy véresre vakartam magam. 3 orvosnál is jártam. Először persze férgesség elleni gyógyszert kaptam, de az semmit nem használt. Azután különféle kenőcsöket írtak fel. Mindegyik jó volt, amíg kentem. De egyiket se volt szabad hosszabb ideig használni, mert súlyosabb bajt okozott volna. Elvileg meg kellett volna gyógyulnom, de csak az történt, hogy a kenőcs használata idején megszűnt a viszketés, amikor viszont nem kentem, újrakezdődött. Javasolták a szappanos fürdés kerülését, másfajta alsónemű hordását, de semmi nem segített. Az allergiateszt eredménye is negatív volt. Ételekre is gyanakodtak. Szisztematikusan elkezdtem kerülni az addig fogyasztott élelmiszereket, de a viszketést ez nem zavarta. Ugyanolyan erővel tombolt. Lassan megszoktam a problémát, és elkezdtem megtanulni együtt élni vele: mikor hogyan tudom a legkisebb feltűnés nélkül elvégezni a félóránkénti vakarózást.

Aztán egy szép napon eszembe jutott, hogy az egyik bőrgyógyász, mikor elmentem tőle, még annyit mondott nekem, hogy "minden székletürítés után mossa meg a végbelét langyos vízzel." Megpróbáltam. Mintha egy kicsit kevésbé viszketett volna utána. Ez reményt adott, így gyakorlattá tettem, de sajnos ettől nem oldódott meg a bajom. Mígnem egyszer kitaláltam, hogy fürdés közben leguggolok, a zuhanyrózsát beállítom vízsugár funkcióra, a végbélnyílás alá helyezem, szétfeszítem a farpofákat, és célirányosan a végbél környékét meleg vízzel bombázom. A meleg víznek ilyetén használata persze a beöntéshez hasonlít, annak minden következményével, úgyhogy megtanultam, hogy CSAK SZÉKELÉS UTÁN SZABAD csinálni ezt a mutatványt. És MŰKÖDÖTT! Minden nap megcsinálom, és elmúlt a viszketés. Gyakorlatilag már szinte egyáltalán nem viszket a fenekem. Miért? Ennek a biológiai magyarázata a következő (szerintem):

A széklet megtapad a végbél redői között. Mindezt vécépapírral nem lehet tökéletesen letörölni, mert mindig marad valamennyi, és ez okozza a nagy bajt. Akinek arra érzékeny a végbele a székletmaradék elkezdi irritálni. Amennyiben ez kimosásra kerül, úgy megszűnik az irritáció, de mivel az ujunkkal, szivaccsal nem tudjuk tökéletesen kimosni a fenekünket, ezért marad a viszketés is, ráadásul idővel a felsőbb bélszakaszból lassan, de biztosan lefelé szivárog újra valami, ez csak erősíti a viszketést. A megoldás az alapos, vízsugaras, esti végbélfürdetés, amit kb. 2-3 percig érdemes végezni. Ilyenkor persze jön ki egy kis lamaj, de épp ez a lényeg. Tapasztalatom szerint, amennyiben ez a spéci fürdés elmarad, úgy rövid időn belül újra jelentkezik a viszketés is. Szóval nem arról van szó, hogy valamiért meggyógyultam, és ez pont egybe esett a vízsugaras módszer alkalmazásával, így abban a tévhitben ringatom magam, hogy ez gyógyított ki. NEM. Szó sincs erről. Amikor csinálom ezt a fürdést, akkor gyakorlatilag 90-100%-ban csökken a viszketés, amikor viszont akár csak egy napig is nem alkalmazom a módszert, szinte azonnal újra jelentkezik, de amint elkezdem, megint megszűnik. És ez már évek óta így van. Szóval ez számomra tudományos tény. :-) Kár, hogy a dokik ezt nem hangoztatják kellőképpen, pedig tudnak róla. :-(

2019. jún. 11. 13:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!