Cukorbetegektől: mennyi főtt krumpli 50 g CH?
A kalóriaazis.hu oldalán meg tudod nézni ezt is, meg másik ételek CH-tartalmát is.
100 g fött krumpliban 17 g CH van.
Nem igazán értem a kérdést. Ha főve akarod tudni, akkor keresd (bal oldalon) a készételek kategóriában.
Ha nem lennél ennyire szemellenzös, akkor már régen feltünt volna neked, hogy az emberiség már évezredek óta eszik szénhidrátokat, és akkoriban még nem léteztek orovsok meg dietikusok. Az emberiség attól eltt, az, ami - mármint hogy értelemre alapuló társadalom, nem pedig kis hordákból álló lények, hogy elkezdtek gabonát és egyéb keményítötartalmú élemiszereket fogyasztani. Ez tette lehetövé egy madasabb rendü társadalom kialakulását és az inteligencia (tudományok, müvészetek) fejlödését.
Ebböl következöen káros hatása nem lehet(ett), sem akkor, sem most.
És mielött belekezdesz, ha a szénhidrátok fogyasztása bármilyen egészségi károsodást okozna, akkor ezek a népcsoportok nem fellendültek, hanem kipusztultak volna, mert az (általad feltételezetten) egészségesebb életmód szerint élök legyözték volna öket, még MIELÖTT annyian lettek volna, hogy a létszám döntö lehetett volna.
Mellesleg egyetlen olyan társadalom sincs a mai napig is, ahol nem esznek szénhidrátokat gabona/krumpli formájában. (Pontosabban az eszkimók tényleg szénhidrátmentesen étkeeznek - mert ott jóformán semmi növény sem terem meg, de nem is alkottak semmi jelentöset, csak életben maradtak)
""Mellesleg egyetlen olyan társadalom sincs a mai napig is, ahol nem esznek szénhidrátokat gabona/krumpli formájában. "
?
Én nem eszem (most éppen igen, de ez egy speciális terv része), én olyan társadalom vagyok, aki nem eszik gabonát, krumplit. Akkor most megcáfoltam könnyedén az állításodat? Hogy a szomszédaim, vagy a hájas rokonaim mit esznek, az tőlem ugyebár független."
TE nem vagy TÁRSADALOM, hanem EGYETLEN ember!!! (Úgy látom fogalomzavarban szenvedsz, ajánlom a magyar nyelv értelemzö szótárát!!!)
És mielött belekötsz, a gépemen NEM TUDOK hosszú ö és ü betüt írni.
"Egyébként 200 körül van azon népcsoportok száma, akik nem mezőgazdálkodnak, hagyományos vadászó-gyűjtögető életmódot folytatnak.
Nem értem az állításodat, mire fel írod, hogy nincs olyan társadalom ahol így táplálkoznának.. Hiszen ~200 népcsoport ismert, illetve 10 - 15 000 évvel ezelőtt még egy népcsoport sem mezőgazdálkodott, azaz abszolúte az volt a természetes, hogy senki nem eszik krumplit, gabonát. Akkor most mi az, hogy nem élnek így? Hát mindig is így éltek, ha ma tényleg nem élne így ember, az sem számítana, mert mindig is így éltünk."
Jó lenne, ha ezt bizonyítanád is KONKRÉT megnevezésekkel és megbízható forrásokkal.
De ha tényleg létezne is ennyi ilyen társadalom, akkor is azok HOGYAN élnek? Mert maximum egy öserdöben élhetnek, ott a napjuk azzal telik, hogy vadasznak, gyüjtögetnek, esznek, szaporodnak és meghalnak. Ez NEM EMBERI élet, hanem ugyanaz, mint az állatoké. Ezek NEM társadalmak, hanem csak hordák, semmi maradandót nem hoznak létre.
Nem érdekel a nyelvtanod, az érdekel hogy engem ledegradáltál egyetlen emberré.. hmm..
Csakhogy egy csomó ember van, aki nálam sokkal szigorúbban nem eszik keményítőt, gabonaféléket (én nálam most tényleg van egy kis rizsevés, de szerintem ez tökmindegy mert ez csak időszakos) és több emberrel már társadalmat is alkothatnánk. Írtam: attól, hogy a dagadt szomszédaim, rokonaim, AKÁRKI ebben nem csatlakozik hozzánk, az tőlünk független. Van annyi száz lowcarb módon táplálkozó ember ebben az országban is (vagy annyi ezer) hogy simán lehetnénk külön társadalom..
Tehát az csak hajszálhasogatás, hogy én egyedül nem vagyok társadalom.. van 200 természeti nép, akik meg társadalmak.
"A társadalom a közös lakóterületen élő emberek összessége, akiket a közös viszonyrendszerük és intézményeik – gyakran a közös érdeklődésük, ismertetőjegyeik, kultúrájuk – megkülönböztet más csoportok tagjaitól."
Tessék, a maszájok társadalmat alkotnak, és nem termelnek gabonanövényeket. 200-ból 1.
Bizonyítani azért nem fogok semmit, mert mégis miről beszélünk? :D Kicsit nevetséges, bennszülöttek táplálkozásáról beszélünk, velük kapcsolatban bizonyítsak akármit is? Hát olvass utána ha érdekel, ez annyira mellékes kérdés. A lényeg az lenne, hogy nyilván nem kell szénhidrátot enni, és hogy ma egy elhízott társadalomban (BIZONYÍTSAM?) élünk, tehát különösen indokolt lenne ennek a nézetnek a terjesztése.
"De ha tényleg létezne is ennyi ilyen társadalom, akkor is azok HOGYAN élnek? Mert maximum egy öserdöben élhetnek, "
Igen, jól képzeled el. De nem kell egész nap vadászni.. az ember kényelmes élőlény, az egész napos munka, robot, rabszolgaság amit mi csinálunk itt Magyarországon beteges és egészségtelen, és teljesen idegen az ember természetes igényeitől. Napi pár óra alatt el lehet ejteni az állatot vagy összegyűjteni elég kaját. Ehhez képest a munkaidő 8 órától indul.. + túlóra + utazás.. Mi pocsékoljuk az időnket, nem a természeti népek.
Márpedig ez a nem emberi élet, hogy rabszolgák vagyunk, kb. éhbérért egész nap dolgozunk, vagy túlhajtjuk a testünket kemény fizikai munkával, vagy egy irodában, ülve sorvadunk. Ez a nem emberi élet, ahelyett hogy a természetben, levegőn, napon lennénk, mozognánk ahogy jólesik és ahogyan természetes.
"ott a napjuk azzal telik, hogy vadasznak, gyüjtögetnek, esznek, szaporodnak és meghalnak. Ez NEM EMBERI élet, hanem ugyanaz, mint az állatoké."
Miért, te mégis minek érzed magad? Te nem vagy állat? Te nem betegszel meg ugyanúgy mint egy állat, ha kiszakítanak a természetes környezetedből, életmódodból, táplálkozásodból? De, pontosan ugyan olyan vagy te is, én is mint az állatok. Érdemben nem különbözünk tőlük, hogy többet érzünk és szeretünk, az egy plusz dolog, de mi is pont ugyan úgy a természet részei vagyunk, természetes igényekkel, természetes ösztönökkel -> még mindig elsődleges igényszint a létfenntartás ösztöne, másodlagos a szaporodás (fajfenntartás ösztöne) és csak harmadlagos dolgok az igazán emberi vonások. Ezen nincs mit szégyellni, nincs ezzel semmi baj, ezt tudni kell, ez tudomány. Aki nem képes elfogadni a világ működésének törvényeit, az saját magát gyengíti csak le.
"Ezek NEM társadalmak, hanem csak hordák, semmi maradandót nem hoznak létre."
Ezek a hordák boldogan élnek és szeretnek. Te sem alkotsz maradandót, személyeskedés nélkül: a mi társadalmunk egyetlen alkotása pusztán annyi, hogy a rajtunk élősködők hatalmát egyre jobban növeljük. Közben egyre többet dolgozunk, küzdünk egyre kevesebbért, mindez pedig megmérgezi a lelkünket, a szeretetünket és persze a testünk egészségét is. Mi rengeteg látszat dolgon, légváron kívül még annyit sem tudunk alkotni, mint azok az emberek, akik a környezetüket is alig formálták át. A látszólagos nem-cselekvéssel többet elérnek mint mi, egész élet munkájával, rengeteg tanulással. Az hatékonyabbnak tűnik.. Nem palotát akarok meg szobrokat, hanem boldogságot és egészséget. És rohadt nehezen érem ezt el egy városban, és ezzel bizony nem vagyok egyedül, mert aki ezen nem gondolkodik el, hanem bebambul a tévé elé, az sem boldog igazából. És attól még hogy valakit 'nem érdekel' az egészsége, attól még érdekli, csak át van mosva eléggé az agya, hogy inkább a pillanatnyi kényelmet válassza. De ez óriási társadalmi problémává fajul.. együtt a gazdasági problémákkal, ki fog pukkadni ez a buborék.
És én mondjuk ekkor az életrevalók oldalán leszek, de remélem még mások is. :)
Tápika! Ha NEKED az az életmód az ideálod, hogy vadászgatsz, gyüjtögetsz meg eszel egy öserdöben, akkor MIT keresel EBBEN a társadalomban, ahol ezek közül egyiket sem teheted?!?!?!
Viszont használod azokat az elönyöket, amiket a gabonafogyasztás következményeként hoztak létre, pl. elektromosság, számítógép, üzletek, technika, autó vagy egyéb közlekedési eszközök. Gondolom, amit eszel, azt sem gyüjtögeted meg vadászod, hanem a mezögazdaságban állítják elö.
Ha tényleg komolyan gondolnád azt, amiket írogatsz, akkor már régen valamilyen öserdöben kellene lenned, mint gyüjtögetö életmódot folytató valakinek.
Mellesleg a maszájok ugyan gabonát nem esznek, de tejet igen - szólva ök meg a másik vesszöparipád ELLENI bizonyítékok.
En taoista vagyok, alkalmazkodom.
Mondd el, hogyan tudnék felhùzni a fövàrosbòl, es hogyan tudnek harcmuveszetet tanulni egyszerre, ed le is léptem.
Nyilvàn nem azert vagyok itt, mert olyan jò nekem.. hanem mert hirtellen nincs mas mint ez az embertelen sz.r amit te talan civilizàlt tàrsadalomnak hìvàs.
A maszaj meg csak egy pelda. Nem esznek gabonàt? Nem. Ez volt a kerdes..
.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!