Mennyire esélyes, hogy egy 20 éves fiatalnál aorta tágulat jöjjön létre?
Ez általában a középkorúak 'betegsége' úgy tudom. Az a helyzet, hogy van esélyem a Marfan szindrómára, nincs bizonyítva mert külsőre nem nagyon hordozom a jeleit, csak annyi, hogy magas vagyok és nem túl vastag. De egyéb jellegzetesség nem látható rajtam.
Kellene csinálni egy mellkas CT-t hogy kizárják a dolgot, de félek hogy tágulatot fognam találni. Az aorta gyököm 32mm ami szabályos, de az aorta többi részét nem lehet ultrahangról látni ezért kell a CT.
Nem vagyok túl nyugodt... Ez azért nem játék ha ilyet találnak. Van esélyem rá ilyen fiatalon? :(
Pedig inkább most nézesd meg
Szerintem nem fognak semmit találni
Már mitől jött volna létre ilyen fiatalon?
Gondolom nem dohányzol, nem iszol
"Van rá esélyem ilyen fiatalon?"
mivel ez egy genetikai rendellenesség inkább vagy idős hozzá mint fiatal. ez mondjuk számodra jó hír, mert ha 20 évig nem tűnt fel senkinek,ha van is, valószínűleg elég enyhe formája lehet a Marfan szindrómának.
A CT angiográfia nem katéteres nem kell megijedni :). egy vénás injekciót fogsz kapni és abban lesz a kontrasztanyag+fiziológiás sóoldat.
(remélem a CT vizsgálat során csinálnak azért egy pectus excavatum vizsgálatot is (tölcsérmellkas), bár ha fizikálisan nem látszott, akkor nem valószínű, hogy van + lehet CT-vel végtaghossz mérést is csinálni)
2 megjegyzés:
-ennyi infó alapján én eléggé valószínűtlennek látom a Marfan szindrómát, de az orvosok biztos láttak valamit ami miatt indokolható a dolog, mert fiatalon azért ne sugarazzunk már, csak akkor ha nincs más megoldás.
- létezik Marfan szindrómára genetikai vizsgálat csak drága és a wikipedia tanulsága szerint csak külön kérésre végzik + a TB valszeg nem állja. egy utánakérdezést megérhet a dolog.
A mitrális billentyű proplapszusa elég gyakori betegsége és ritka,hogy összefüggésben van Marfan szindrómával. Ez tulajdonképpen egy kötőszöveti gyengeség.
Ez alapján messze nem biztos,hogy Marfanod van. A Marfan szindrómának vannak kritériumai,amikből legalább 2-nek jelen kell lennie,ahhoz,hogy ki lehessen mondani a diagnózist. De ahogy írod,nálad ilyen nem nagyon van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!