Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Epehólyag gyulladásom van....

Epehólyag gyulladásom van. Ehetek zabkását? Lekvárt ehetek-e, és milyet?

Figyelt kérdés

2013. aug. 15. 09:46
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

"Az epebetegek diétáját az egyik legegyénibb étrendi előírásként tartják számon. Tudniillik nagyon sok olyan (a szakemberek által egyébként „pártolt”) nyersanyag, élelmiszer van, amelynek a fogyasztása az egyik betegnél nemkívánatos következményekkel jár (például puffad tőle), a másiknak viszont meg se kottyan. Ezért minden érintettnek magának kell kitapasztalnia, melyik ételtől, illetve annak alkotóelemétől érzi rosszul magát, s melyiket bírja jól a szervezete."

Forrás: [link]


"Elsősorban a diéta ajánlott, aminek elsődleges célja, hogy megakadályozzuk a betegnél a epehólyag drasztikus összehúzódását. Célszerű 1-2 napos koplalással kezdeni, ami alatt azonban nagyon fontos, hogy a beteg elegendő folyadékot fogyasszon. Erre legalkalmasabb a tea és a friss gyümölcslé. A koplalás után a beteg már fogyaszthat szilárd ételeket is, mint például háztartási keksz, főtt burgonya, vizes burgonyapüré, főtt rizs, főtt sárgarépa, pirított kenyér. Ha az erős fájdalmak, panaszok megszűntek, akkor a fent említetteken kívül zsírszegény főtt húsok, zsírszegény tejtermékek, gyümölcskompótok, főtt zöldségek is beépíthetőek az étrendbe.

Abban ez esetben, ha epekövesség áll fenn, de panaszt nem okoz, akkor is érdemes zsírszegény, fűszerszegény ételeket fogyasztani.

A magas zsírtartalmú ételeket, élelmiszereket ajánlatos elkerülni, ugyanis ezek elfogyasztása görcsös rohamot idézhet elő.

A zsíros ételeken kívül az éretlen, nyers gyümölcsök, a száraz hüvelyesek, illetve a meleg, friss kelt tészták is panaszt okozhatnak.

Az erős, csípős fűszereket és a pirított vöröshagymát szintén célszerű elkerülni.

Az étrend alapját a cereáliák, az érett, friss gyümölcsök és a zsenge zöldségfélék alkossák.

Kerülni kell a bő zsírban való sütést és szalonnával, zsírral, olajjal való dúsítást.

A műtét utáni hetekben napi 6-8 étkezést érdemes beiktatni, aminek következtében az egyes étkezések közti időtartamok lerövidülnek.

Egy-egy étkezés mindig csak kis mennyiségű ételt tartalmazzon.

A diétát ez esetben is folyadékokkal kell kezdeni, majd bővíteni főtt burgonyával, főtt rizzsel, pirított kenyérrel, majd zsírszegény húsfélékkel és tejtermékekkel, valamint zsenge zöldségekkel.

Hosszú távon az étrend ugyancsak legyen zsírszegény, de ne zsírmentes.

Az élelmi rostok csökkentik az újabb kövek kialakulásának kockázatát, azonban a rostbevitelt csak fokozatosan emeljük."


A fenti idézetben leírtak alapján fogyaszthatnál zabkását és lekvárt is...

"Jó hatásúak a korpafélék (zab- és búzakorpa), de ezekből, miként a kenyérből, péksüteményből is, csak kevés fogyasztható egyszerre, 1-2 kanál elegendő naponta. S közben, a székrekedés elkerüléséért, gondoskodni kell a bőséges folyadékpótlásról."

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2013. aug. 16. 07:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Ajánlom a figyelmedbe a következő cikket is:

[link]

Tulajdonképpen, aki egészséges és az is szeretne maradni, annak is javasolt a cikkben leírt étrend és betegek számára pedig gyógyhatású.

2013. aug. 16. 07:18
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!