Stroke után, ha a beszédközpont sérült, hány nap elteltével lehet képes beszélni a beteg?
Hát ezt nem lehet megmondani. Ha maga a beszédközpont egészét érte a sérülés a stroke miatt akkor kisebb javulás lehet, de teljesen nem áll vissza. Ha a beszéd központ az érintett terület szélén van akkor, ahogy javul ott az agyi keringés szép lassan visszatér, bár a a kiejtésben, a hangok megformálásában lehet zavar. Ez nagyban függ, hogy milyen gyorsan kezdték el a kezelést, hogy milyen gyorsan áll vissza az érintett terület vérellátása, azaz meddig tart azon a bizonyos területen az oxigén hiány. Erre nincs törvényszerűség, hogy kötelezően, úgymond előírás szerint haladjon a folyamat.
Gyakorlatilag az a tapasztalat, hogy amennyit az első 3 hónapban javulnak az elvesztett funkciók a rehabilitáció alatt az marad a későbbiekben.
Sajnos nem tudod meggyorsítani, bárhogy is szeretnéd, a türelmeddel, a szereteteddel és , ha az látja rajtad, hogy bizakodsz.
Ha akart válaszolni, akkor érti, értelmezni tudja, hogy miről beszélsz neki. Ez jó.
Amikor a rehabilitáció zajlik, ott tudsz majd sokat segíteni neki, együtt működve a kezelő ideggyógyásszal, gyógytornásszal.
A fő az, hogy legyél mellette, és próbáld meg megérteni. Ne hagyd, hogy elveszítse a reményt! A rehabilitációtól függ, hogy mikor kezd beszélni.
Igen van pár jel, megszorítja a kezem. Felvette egyedül a szemüvegét, megtörölte egyedül az arcát ronggyal. Kicsi dolgok de nekem sokat számított mind. Mondtam neki, hogy mennyire szeretem és könnybe lábadt a szeme. Bármit a bal kezébe adok, át akarja tenni a jobb kezébe.
Az orvos még nem beszélt a rehabilitációról, talán hétfőn azt mondta, de én már beszéltem maszek gyógytornásszal illetve beszédterapeutával is. Csak nem tudom hogy fogja viselni, látszik, hogy nagyon zavarja, hogy a jobb keze nem mozog. Beszélni nem nagyon próbál...:(
Azóta mi lett az eredmény??
Tudom régi kérdés de hátha
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!