Hogyan lehet az epilepsziast beteget meg álitani a rohamtol?
Hűha, ha van ilyen beteg a környezetedben akkor olvass egy kicsit utána.
Amit megtehetsz hogy a feje alá, párnát takarót, teszel, hogy ne üsse meg magát, és minden éles hegyes dolgot gyorsan elteszel mellőle. A szájába inkább ne tegyél semmit, de oldalra fordíthatod, hogy ne nyelje le a nyelvét. És nem szabad lefogni, és nem kell nyomkodni semmit.
Szia!
Én epilepsziás vagyok, havi 1-2 rohamom van.
Az epilepsziás beteget tilos lefogni, mert tónusos-klónusosnál az csak súlyosbítja a rángást.
A derekánál fogva oldalra kell fordítani, hacsak nem olyan gócos rohama van, ami miatt nagyon kicsavarodik. De a lényeg, hogy oldalra legyen fordítva, mert ha elharapta a nyelvér rengeteg vér lehet a szájába és az ne menjen le.
Szóval stabil oldalfekvésre kell törekedni.
A nyelvére is figyelni kell, de nem kell semmit a szájába dugni, hanem, ha több perces a roham, azt a kezeddel a legegyszerűbb.
Az ujját ne csavargasd, mert fájni fog neki, ha magához tér... :D (Az abszolút hiedelem.)
Végig kell várni, míg végez a görcs, csillapítani csak orvos tudja, laikus nem.
A meredekebb a görccsel szemben szerintem a görcs utáni rész, mert én pl.: mindig sokkos állapotba kerülök, sírok, menekülök (ezekre nem emlékszem). Nah, az baleset veszélyes.
Remélem hasznos.
25/N
4-es
én is epilepsziás vagyok, mint itt az egyik válaszoló
mentőt csak abban az esetben kell hívni, ha nem lehet tudni, hogy volt-e már rohama az illetőnek,vagy ez az első, illetve ismétlődik a roham, és nem szokott, vagy 5 perc alatt nem szűnik magától
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!