Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Arcüreggyulladásból hogyan...

Arcüreggyulladásból hogyan lehet végleg kigyógyulni, ha nem tudok elmenni fül-orr-gégészetre?

Figyelt kérdés

Influenza után sikerült összeszednem egy jó kis arcüreggyulladást.

Amikor már aludni sem tudtam tőle, akkor kezdtem el antibiotikumot szedni. Nagyjából helyre is rakott, viszont továbbra is érzek egy enyhébb lerakódást az arcüregemben (egy-egy orrfújásnál még szokott kijönni sárgás orrváladék), illetve a garatomba is csorog lefelé a slejm, a köhögésem gyakran váladékos, hurutos.

Visszamentem a háziorvoshoz, hogy ezzel mégis mit kellene kezdeni, hogy ne fertőződjek vissza, de alig akart meghallgatni.

Azt mondta, hogy most mindenki ezzel szenved, akár hetekbe is beletelhet, hogy elmúljon. Felírt egy másik fajta antibiotikumot meg kaptam tőle beutalót egy mellkasröntgenre (negatív lett az eredménye, tehát elvileg nincs tüdőgyulladásom vagy hörgőgyulladásom).

Amikkel ezidáig próbáltam/próbálom kezelni magam:

- egy egyhetes antibiotikum-kúra (olyan 70-80%-ban gyógyultam meg tőle, de mintha kezdenék visszaesni)

- Salvus-vizes inhalálás inhalátorral (ezt elég rendszertelen időközönként csináltam, heti néhány alkalommal - azt tapasztalom, hogy szárítja az orrnyálkahártyát, de a mélyen pangó/termelődő orrváladék ellen nem sokat ér)

- köptető (jelenleg Suspensio Terpinit használok immár 3 napja, előtte borostyános köptetővel, illetve lándzsás útifű-sziruppal próbálkoztam több-kevesebb sikerrel. Illetve még a legelején ACC 600-zal. Ez utóbbival csak azt értem el, hogy állandó köhögtetett, hetekig fájt tőle a hátam, viszont alig szakadt fel váladék. Azt tapasztalom, hogy valamelyest javul a dolog, utána viszont visszaesek.)

- infralámpa, kamillás, mentás, vaporub-os inhalálás, vízgőz felett: még az antibiotikum előtt próbálkoztam ezekkel, amikor teljesen el volt dugulva az orrom, akkor szó szerint semmit nem ért egyik sem

- vitaminokat természetesen folyamatosan szedek (1000 mg C-vitamin, D-vitamin, cink, stb.)

- vízből is napi 2-3 litert iszok, gyógyteákkal is próbálkoztam az antibiotikum-kúra előtt, de semmi hatásuk nem volt

- Neocitrant is ittam kb. 2-3 napig egy-egy bögrével, szintén az antibiotikum-kúra előtt

- tengervizes orrspray: enyhébb dugulás esetén segít, a mélyen lévő váladékot viszont nem oldja

Mégis, a múlt heti antibiotikum-kúra és a látszólagos javulás után, most újfent hurutosan köhögök már napok óta, rendszeresen szakad is fel váladék, ugyanakkor e tekintetben nem érzek javulást. Mintha sose akarna elfogyni a váladék.

Az ok pedig, amiért nem tudok elmenni fül-orr-gégészetre, hogy TB-támogatottra nem kapok időpontot (több rendelőintézetnél is próbálkoztam, az egyiknél augusztusra lett volna időpont), magánra szintén kb. egy hetes várólista van, pénzem viszont nincs rá, jelenleg munkanélküli vagyok és munkát keresek.

A háziorvos pedig szemlátomást magasról tojik rám.

A miheztartás végett, édesapámnak ugyanilyen tünetei voltak (ő másik háziorvoshoz jár), sőt, igazság szerint ő még rosszabbul volt mint én, annyira fájt az arcürege, hogy az antibiotikum-kúra előtt napokig fájdalomcsillapítón élt, mégis, ő simán kijött gyógykezeléssel a betegségből. Annyi volt a különbség, hogy ő nem inhalált, viszont kapott gyógyszeres orrspray-t is. Ez lenne a titok nyitja? Gyógyszeres orrspray-t kellene nekem is használni?

Mindenesetre fura, hogy a közel 60 éves édesapám simán kijött az arcüreggyulladásból, én meg 30 évesen továbbra is itt szenvedek.

Folytassam az antibiotikum-kúrát? Jelenleg a hurutos köhögést és a néha fellépő orrdugulást leszámítva nem vagyok annyira rosszul, tehát feleslegesen nem szeretném szedni, viszont értelemszerűen szeretnék meggyógyulni.

márc. 21. 11:22
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Bízd a természetre, meg az immunrendszeredre a többit.

Ha túzásba viszik a különböző gyógymódokat, általában nem használ.

Ha súlyosabb gondod lenne, a gégészetre nem kell időpont, odamész és kivárod a sorod.

Türelemre lenne szükséged, hetekig elkínlódnak a mostani fetőzésekkel.

márc. 21. 11:39
 2/11 anonim ***** válasza:
Ezen csak az ido fog segiteni. Sokan vagyunk akik januarban kaptunk el valamit es maig kohogunk
márc. 21. 11:48
 3/11 A kérdező kommentje:

Engem a helyi SZTK-ból tegnap konkrétan elhajtottak, mondván, kell időpontot a fül-orr-gégészetre. :( Mind az információs pultnál, mind pedig a betegfelvételi ablaknál ezt az infót kaptam. Mondjuk ezt én is furcsállom, gyerekként jártam ott néhányszor és emlékeim szerint nem volt ekkora tortúra bejutni.

Az orvosi rendelőnél, ahová járok, ott meg három hívásból egyszer sem sikerült elérnem őket.

Legszívesebben átmosatnám az orrüreget, mert mélyen belül érzem, hogy van ott még valamennyi trutyi, de azt magamnak gondolom nem tudom jól megcsinálni. Még a tengervizes-sprayt is ösztönösen kirántom az orromból, amikor befújom, ezért fele az arcomon landol.

Én türelmes lennék, de a családomat idegesíti a köhögés. :(

márc. 21. 12:02
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Nekem egyszer volt ilyen problémám és nagyon soká tartott, míg kigyógyultam belőle. Rendszeresen kell meleg kamillás gőzölés, orrcsepp, meleg kakukkfüves gyógytea fogyasztása (ami a légutakat folyamatosan fertőtleníti) és persze alapos orrfúvás. Antibiotikum hosszas használata csak ront a dolgon, az említett konzervatív kezelés nem mellőzhető.
márc. 21. 12:31
 5/11 anonim ***** válasza:

Nekem a sollux lámpás melegítés, és a szigorúan csak reggel, a 200 mg ACC szokott használni.

De hetekbe telik.

Ha sokat vagyok hidegben, vagy rászedek egy második ferőzést, vagy véletlenül bedurran az allergiám is, akkor meg egy évszakon át is kitart, mire teljesen meggyógyul.

Ami még jó, ha sikerül összehozni, az a sok pihenés.

márc. 21. 15:39
 6/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a javaslatokat!

Csak azt nem értem, hogy az 58 éves édesapám hogy tudott ugyanebből (influenza utáni arcüreggyulladás) hamarabb kijönni.

Mindössze annyi volt a különbség kettőnk között, hogy ő nem inhalált, hanem szteroidos orrspray-t használt, illetve másfajta antibiotikumot szedett. És mint említettem, ő rosszabbul volt az antibiotikum-kúra előtt, mint én, mégis hamarabb helyrejött.

Ezek szerint ennyire rottyon lenne az immunrendszerem? :(

márc. 21. 15:57
 7/11 anonim ***** válasza:

Van olyan cucc amivel meg tudod magadnak. Nekem volt hogy valami tasakokat vizbe kellett feloldani es azzal egyik orrlukba nagynyomassal be, felul atment es masikon kijott. Gyogyszertarbol vettem. Akkor fel8rta orvos de lehet anelkul is kapni.

Ez a betegség ilyen. 2-3-4 hét. Ki kell pihenni, rengeteg folyadék és hagyni hogy a teated legyűrje

márc. 21. 19:34
 8/11 anonim ***** válasza:
Clinsinmed orrmosó készletet vegyél. Valahogy szedd össze minden bátorságod és csináld végig az orröblítést. Kellemetlen,de rengeteg trutyit kiszed az orrmelléküregekből. Nekem amikor már le kellett volna szokni a gyógyszeres orrspray-röl, dd nem kaptam levegőt, ez segített. A 3 hétig húzódó arcüreggyulladás ezzel elmúlt pár nap alatt. Napi 2x csináltam
tegnapelőtt 21:12
 9/11 anonim ***** válasza:
Milyen antibotikumokat szedtél te és milyet édesapád?
tegnapelőtt 21:13
 10/11 A kérdező kommentje:

Édesapámét nem tudom, annyit tudok, hogy neki napi két szemet kellett belőle bevenni.

Én napi 1 szem 400 mg-os Supraxot szedtem.

tegnapelőtt 21:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!