Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Antibiotikus kezelés okozhat...

GuestUser kérdése:

Antibiotikus kezelés okozhat bélrendszer problémákat hetekkel késobb?

Figyelt kérdés
Üdv. A következő lenne a probléma: Decemberben volt egy műtétem (nem bélrendszeri, hanem orr mütét volt) ami után mint ugy általában a mutétek után itt is antibiotikumot kellett szednem. Ebbol az elso nem is hatott nem vitte le a lázat napokig, ezért felirtak egy másik fajtát amit aztán a biztonság kedvéért nehogy késobb visszabetegedjek picit tovább kellett szedni amig maga a levél el nem fogy. Ez alatt persze probiotikumot is. Miután vége lett az antibiotikum kurának azzal egyidoben a probiotikumot is letettem. Kb mintegy 4-5 héttel késobb azota bélrendszeri gondok jelentkeznek, vagyis majdnem állandoan meteorisztikus has, és noha van napi széklet, ez ugy néz ki, hogy az elso negyede/egyharmada iszonyu kemény száraz rögös amely erolkodés utján urul (ezen néha de nem mindig itt-ott fehér foltocska is látszik), ha ez kint van utána ideális/lágy amilyennek lennie kell vagyis ami eddig megszokott volt. Egyelore hasi ultrahangon voltam, ott már amennyire lehetett a beleket vizsgálni semmi rendellenes gyulladás szerut nem láttak, fájdalom tapintásra nincs. Sajnos egy két erolkodés során aranyer alakul(hatott)ki. Ez olykor szurt, viszketett, nagyon picit vérzett is de pár nap után tunetmentes lett kello kenocs használat után ahogy szokott, de párszor ugy érzem még sérulékeny. A házi orvos enterol neot irt fel 30 napig fogyasztásra illetve széklet vér labori vizsgálatra kuldott. Az utobbiban azért nem bizok mert sok a buktatoja ami téves pozitiv/negativ eredményeket hozhat, pl mit ehetsz mit nem ehetsz, meg persze lehet az aranyér is bezavar stb.. de persze megcsinálom azért... Elképzelheto hogy ez mind az antibiotikum eredménye és a probiotikum szedése megoldja a problémát? Nem szeretném hogy a vastagbéltukrozés legyen a kovetkezo lépés. Esetleg ilyen volt e már valakivel és mi segitett? Koszonom a segito válaszokat

tegnap 22:15
 1/8 A kérdező kommentje:
Még annyi, hogy a napi 2,5 liter folyadék + rostos étetek a napi étrenden megvannak. Az étrendtol fuggetlen a dolog
tegnap 22:20
 2/8 A kérdező kommentje:
Elotte 30 éve szedtem antibiotikumot kisgyerek korban, már nem emlékszem akkor milyen gondot okozott ha okozott...
tegnap 22:26
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Igen.
tegnap 22:36
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Probiotikumot kell utána szedni

[link]

tegnap 22:38
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
“Antibiotikum kúrák után gyakori, hogy hasfájás, puffadás, hasmenés jelentkezik, mivel a készítmények a betegséget kiváltó kórokozók mellett a hasznos baktériumokat is eltávolítják a szervezetből. Ilyen esetekben - a megfelelő diéta mellett - a probiotikumoknak is nagy jelentősége van. Hasmenéses panaszok esetén emellett javasolt pár napra a tej kihagyása, de száraz sajtot ehet az illető. A beteg diétája ne szorítkozzon kizárólag főtt krumplira és teára, kekszre. A menü kiegészíthető rizs, banán, alma, sárgarépa és zöldségleves fogyasztásával is.”
tegnap 22:39
 6/8 A kérdező kommentje:
Én ugy gondolom korán hagytam abba a probiotikumot. Ezt hetekkel késobb sem késo akkor elkezdeni ujra normálisan szedni.?
tegnap 22:43
 7/8 anonim ***** válasza:
Igen, nagyon korán hagytad abba. Egy hét antibiotikum után alaphangon 6 hét probiotikumot kell tolni, sőt, nőknek hüvelyflóra helyreállítót is szájon át és hüvelyben helyileg, mert összefügg az összes baktériumkolónia a szervezetben. Sosem késő újrakezdeni. Azok, akiknek a bélflóra borulás miatt krónikus problémáik alakulnak ki évtizedekkel később, még ők is tudnak gyógyulni ezáltal. Én valami izmos étrendkiegészítőt választanék helyedben, nem azokat, amik a kosaradba esnek a gyógyszertárban. Izmos az, amiben minimum 30 milliárd CFU van egy adagban.
ma 00:59
 8/8 Senior Séf ***** válasza:
Az " antibiotikum" szó azt jelenti, életellenes. Szép próbálkozás a gyógyszeripat részéről elhitetni, hogy semmi baj, hiszen rendelkezésre áll a probiotikum, ami rendbe tesz mindent. Valójában azonban egy egészséges bélflóra mintegy 1800 baktériumtörzsből tevődik össze, amiből hetet támogatni kb annyit ér, mint halottnak a csók.
ma 16:15

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!