Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » A bor (rozé) okozhat elszínező...

Bubachangh kérdése:

A bor (rozé) okozhat elszíneződét a felköhögött váladékban?

Figyelt kérdés

Azt vettem észre, hogy ha produktívat köhögök, akkor ilyen sárgás alapon-halványbarna-barnás elszíneződés van benne. Mondjuk a torkom is fáj, de néhány helyen a neten, azt olvastam, hogy a barnás szín alvadt vérre utal.

Ettől pánikrohanot kaptam...

Előtte ittam pár pohár rozét, azért gondoltam arra, hogy esetleg a bor festi meg... Köszönettel: egy hipochonder.

jan. 1. 11:59
 1/3 anonim válasza:
53%

A rozébor, vagy bármilyen bor fogyasztása önmagában nem okoz elszíneződést a felköhögött váladékban. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor a bor fogyasztása közvetett módon befolyásolhatja a váladék színét vagy állapotát:

Lehetséges közvetlen hatások:

1. Vöröses vagy rózsaszínes elszíneződés a szájnyálkahártya vagy torok irritációja miatt:

• Ha a bor fogyasztása során a torok nyálkahártyája irritálódik (például savas bor esetén), enyhe vérzés léphet fel, ami vöröses vagy rózsaszínes árnyalatot adhat a váladéknak.

• Ez azonban ritka, és általában csak akkor fordul elő, ha a nyálkahártya már sérült.

2. Bor vagy ételmaradék keveredése:

• Ha borfogyasztás közben valamilyen ételmaradék kerül a torokba vagy a légutakba, az ideiglenesen befolyásolhatja a váladék színét.

Valószínűbb okok a váladék elszíneződésére:

1. Vér jelenléte (hemoptysis):

• Rózsaszín vagy vörös váladék jelezheti vér jelenlétét, amely származhat az alsó légutakból, a torokból vagy a szájüregből.

• Ez súlyosabb problémák jele lehet, például fertőzés, gyulladás, sérülés, vagy akár daganatos elváltozás.

2. Fertőzések:

• Bakteriális vagy vírusos fertőzések a váladék színének változását okozhatják (sárgás, zöldes, vagy ritkán vöröses árnyalat).

3. Savas reflux:

• Ha bor fogyasztása után jelentkezik savas reflux, az irritálhatja a nyelőcső és torok nyálkahártyáját, ami kis mennyiségű vér megjelenéséhez vezethet.

Mit tegyen, ha elszíneződött váladékot tapasztal?

• Megfigyelés: Ha a színváltozás csak egyszeri, és nem társul más tünetekkel (például fájdalom, láz, köhögési rohamok), valószínűleg nem jelent komoly problémát.

• Kerülje az irritáló anyagokat: Alkohol, fűszeres ételek és dohányzás kerülése segíthet.

• Orvosi konzultáció: Ha a vöröses váladék többször jelentkezik, vagy egyéb tünetek kísérik (pl. láz, súlyos köhögés, fogyás), mindenképpen forduljon orvoshoz a kiváltó ok tisztázása érdekében.

A bor önmagában ritkán okoz elszíneződést, de ha gyanítja, hogy a váladék színe a borfogyasztással áll összefüggésben, érdemes feljegyezni az előzményeket, hogy orvosa pontosabb képet kapjon.

jan. 1. 12:24
 2/3 anonim ***** válasza:
Igen, vannak olyan tudobetegsegek, amelyek okoznak rozsaszines kopetet, de akkor mast is tapasztalnal (nehezlegzes, fuldoklas, mellkasi fajdalom).
jan. 1. 12:40
 3/3 anonim ***** válasza:
100%
Én rózsaszínt köhögtem a céklától. De ez max egy óráig volt utána nem tartósan. Ha beteg vagy ne igyál alkoholt torofájasra is kifejezetten rossz.
jan. 1. 13:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!