Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Mivel kezelhető az évek óta...

Mivel kezelhető az évek óta kiugró borda?

Figyelt kérdés
2 éve volt súlyos mellkasi sérülésem. Míg a csontok összeforrtak, az izületek és a porcok a legkisebb erőbehatástól kificamodnak és elengedik a bordák tartását. Gondolok itt olyanra hogy pl öltözködés közben megütöm vagy hanyatt fekve ráesik a telefon. Félévente ilyen előfordul, nem tudok rá vigyázni rendesen. Ilyen esetet követően a szegycsontnál látszik hogy nem kapcsolódik hozzá a bordaporc a megnyúlt izület miatt, és amolyan kiálló dudorként nyomja a pocos csont töve a bőrömet a szegycsont mellett. Késszúrás szerű fájdalomat érzek ilyenkor mivel belülről nyomódik kifelé. Amikor felemelem a kezem akkor mégjobban látható ez a púp. Sokszor a mellhártyám is begyullad tőle ami miatt számos újabb tünetem jelentkezik. Kb 1-2 hónap alatt újból visszaáll a bordám a szegycsonthoz de addig pihentetnem kell. Mire elkezdenék ráedzeni, jön az újabb kis trauma ami miatt megint pihentetni kell és kezdődik minden elölről. A két év alatt rengeteg izmot veszítettem emiatt, 10 kilot leadtam. Jelenleg ott tartok hogy egy ásványvizes palacojt is csőkulccsal nyitok ki. Van ebből kiút? Orvosnál 5 alkalommal voltam, mind az 5 - nél az volt a protokoll hogy megröngeneztek, nem láttak törést, hazamehehetsz. Pihenes a terápia.
nov. 12. 10:32
 1/3 A kérdező kommentje:
Az említett dolog most jelenleg a kulcsont alatt 2es vagy 3 as bordanal talalhato a jobb felen. A bal felen is elő szokott fordulni de az most épp jo mert az utóbbi időben nem böktem meg a kezemmel vagy akármivel.
nov. 12. 10:48
 2/3 anonim ***** válasza:

A kiugró borda kezelése függ a sérülés súlyosságától és az ezzel járó tünetektől. A következő kezelési lehetőségek merülhetnek fel:

Fizioterápia: A fisioterápia segíthet a fájdalomcsillapításban és az izomzat erősítésében. A gyógytornász speciális gyakorlatokat ajánlhat, amelyek javítják a mozgást és csökkentik a fájdalmat.

Fájdalomcsillapítók: Az orvos javasolhat fájdalomcsillapítókat, például ibuprofent vagy paracetamolt, a fájdalom enyhítésére.

Ortózisok vagy támaszok: Ezek viselése segíthet stabilizálni a területet, és csökkenteni a kiugró bordára gyakorolt nyomást.

Injekciók: Ha a fájdalom súlyos, az orvos kortikoszteroid injekciókat is javasolhat a gyulladás csökkentésére.

Sebészeti beavatkozás: Ha a fenti kezelési módok nem hoznak tartós megoldást, vagy ha a kiugró borda súlyosan befolyásolja az életminőséget, sebészeti beavatkozásra lehet szükség a borda helyreállításához vagy a problémás terület eltávolításához.

Fontos, hogy a kezelési lehetőségeket egy orvos vagy szakorvos, például ortopéd sebész vagy mellkasi sebész értékelje, mivel minden eset egyedi. Kérlek, konzultálj egy szakorvossal a legmegfelelőbb megoldás érdekében.

nov. 12. 14:17
 3/3 A kérdező kommentje:
Szia. Köszi a részletes választ.
nov. 12. 16:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!