Asztmát felnőtt korban ki tud mutatni tüdőszűrő vagy rtg felvétel?
Nem. Én asztmás vagyok elsőre nem derült ki. Hörghurutom volt és közvetlenül utána megütöttem az oldalam, aminek nem tulajdonítottam jelentőséget.
Viszont egyre jobban fulladtam, a doki csak rámondta, hogy mellhártyagyulladás. Ez nem múlt el 2 hét alatt, amikor már annyira fulladtam, hogy sürgire mentem, ott csináltak röntgent, ami birdatörést mutatott ki. Viszont, még itt sem derült ki asztma, ct a tüdőgyulladás nyomait mutatta.
Végül tüdőgyógyász állapította meg légzésfunkciós vizsgálattal (bele kellett fújnom egy csőbe, megnézték a tüdőkapacitásom, mennyi levegőt vesz fel, stb). Ott volt rossz az eredmény, olyan volt a bal tüdőm, mint egy szomorú kis zsák, a jobb sem működött teljes kitéréssel. Szóval kaptam szteroidot, rövid és hosszúhatású sprayt. Most, 2 év után már csak 1 spray van szükség szerint, heti 1-2 alkalommal kellett, de vannak tünetmentes hetek.
Szóval nem, az asztma (tüdőasztma) nem derül ki rtg-el, sokszor ct-vel sem sőt, engem az előzmények ismeretében is elsőre a szívemmel vizsgáltak, az ekg-n látott ritmuszavar miatt (de most őszintén, kinek ne verne össze-vissza a szíve, mikor éppen fuldoklik?). 4 hónapig tartott a kálváriám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!