Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Asztmát felnőtt korban ki tud...

Asztmát felnőtt korban ki tud mutatni tüdőszűrő vagy rtg felvétel?

Figyelt kérdés

okt. 20. 04:26
 1/2 anonim ***** válasza:
Nem jellemzo, hogy rtg-t hasznaljanak asztmat keresni. Max veletlenul latjak meg, hogy mondjuk a mellkas fala megvastagodott. Viszont a rtg segit kizarni mas okokat vagy betegsegeket, pl idegen targyat vagy egy "sima" tudogyulladast. Csak a rtg nem tud egyertelmu, asztma diagnosztizalasara alkalmas kepet adni. A CT jobb ebbol a szempontbol, de alapvetoen, az asztma diagnozisa teljesen maskepp keszul (pl. tudoterfogat, a kilelegzett levego osszetetele, terheles eseten a legzesfunkciok stb.)
okt. 20. 05:42
 2/2 anonim ***** válasza:

Nem. Én asztmás vagyok elsőre nem derült ki. Hörghurutom volt és közvetlenül utána megütöttem az oldalam, aminek nem tulajdonítottam jelentőséget.

Viszont egyre jobban fulladtam, a doki csak rámondta, hogy mellhártyagyulladás. Ez nem múlt el 2 hét alatt, amikor már annyira fulladtam, hogy sürgire mentem, ott csináltak röntgent, ami birdatörést mutatott ki. Viszont, még itt sem derült ki asztma, ct a tüdőgyulladás nyomait mutatta.

Végül tüdőgyógyász állapította meg légzésfunkciós vizsgálattal (bele kellett fújnom egy csőbe, megnézték a tüdőkapacitásom, mennyi levegőt vesz fel, stb). Ott volt rossz az eredmény, olyan volt a bal tüdőm, mint egy szomorú kis zsák, a jobb sem működött teljes kitéréssel. Szóval kaptam szteroidot, rövid és hosszúhatású sprayt. Most, 2 év után már csak 1 spray van szükség szerint, heti 1-2 alkalommal kellett, de vannak tünetmentes hetek.

Szóval nem, az asztma (tüdőasztma) nem derül ki rtg-el, sokszor ct-vel sem sőt, engem az előzmények ismeretében is elsőre a szívemmel vizsgáltak, az ekg-n látott ritmuszavar miatt (de most őszintén, kinek ne verne össze-vissza a szíve, mikor éppen fuldoklik?). 4 hónapig tartott a kálváriám.

okt. 20. 10:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!