Aki cöliákiás, ő hajdinát és kinoát sem ehet?
Lehet, hogy nem jól tudom, de a cöliákia tudtommal nem egyenlő a gluténérzékenységgel.
A cöliákia egy tágabb halmaz, mint a gluténérzékenység, nem?
Azt tudom, hogy a hajdina és a kinoa nem tartalmaz glutént és ezek nem is gabonának minősülnek, de ha kicsit részletesebben el tudnátok magyarázni, az jó lenne.
Ezt találtam:
"Csak a glutén a tünetokozó a gabonákban?
Cöliákiában provokáló ágens a glutén fehérjén kívül még az árpában lévő hordein és a rozsban található secalin. A zab avenin fehérjéje a cöliákiások legtöbbjénél nem váltja ki az autoimmun reakciót, így a gluténnel egyébként nem szennyezett zab fogyasztható számukra.
A gabonafélék, mint kiváltó faktorok, más tünetegyüttesek kapcsán is felmerülnek. Gyakori a gabonaallergia, amely általában I. típusú allergiás reakció, és az élet folyamán elmúlhat. A gabonaallergiát gyakrabban váltják ki a gabonafélék prolamin-fehérje szupercsaládjának tagjai, a nem-specifikus lipid transzfer fehérje család, az alfa-amiláz/tripszin enzimgátlók. Ezekben az esetekben természetesen nem a gluténmentességre, hanem a gabona kerülésére koncentrálunk."
De a hajdina és kinoa kérdése még mindig érdekel.
A cöliákia az autoimmun betegég, amelyben kimondottan a glutén ellen termelődnek antitestek és ez vezet a bélbolyhok károsodásához és a felszívódási zavarokhoz. Az avenin általában nem okoz gondot, de azért nem javasolt a zab fogyasztása, mert àltalában szennyeződik a gluténnal.
A nem cöliákiás gluténszenzitivitásnál általában nem szükséges az élethosszig tartó diéta. A gabonaallergiàk közül a búzaallergia a leggyakoribb, de nyilván előfordulhat bármi.
Lènyeg: hajdinát és quinoát cölis fogyaszthat.
Három gabona tartalmaz glutént, ezek a búza, az árpa és a rozs. A zab önmagában gm, de sokan nem ehetik, ez még egy félig ismeretlen terület.
A hajdina és a quinoa gluténmentesek, csak a keresztszennyeződásre kell figyelni.
AA közben felvetett hozzászólásodra:
1. A cöliákia is gluténérzékenység, így abszolút helytelen azt gondolni, hogy nem számít annak és van valami igazi gluténérzékenység. Az orvostudomány jelenleg 3 olyan autoimmun betegséget ismer, ami gluténérzékenység. Ezek a cöliákia, a Duhring-betegség és a glutén ataxia.
2. A téves mondatban a gluténérzékenység alatt általában az NCGS-t szokták érteni, ami nem cöliákiás gluténszenszitivitást jelent, és aminél ma már tudjuk, hogy teljesen téves a glutén szó használata, mert csak az esetek egy részében a glutén okozza a problémát, de sok esetben a gluténos gabonák (búza, árpa, rozs) valamely más alkotórészei. Szóval, pont nem ezt kell – még egyszerű megfogalmazással sem - gluténérzékenységnek nevezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!