Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Csak agyi vérnyomás magas?

Csak agyi vérnyomás magas?

Figyelt kérdés
Létezik olyan betegség, állapot, melyben a karon mért vérnyomás optimális, ugyanakkor az agyi erekben egészségtelenül magas nyomás uralkodik?

2024. jan. 19. 12:04
 1/4 anonim ***** válasza:
30%

Létezik egy helyre lokalizálódó magas vérnyomás, ilyen pl amikor a vese artériák meszesek, szűkek és ezért lesz általánosságban is magas a vérnyomás.

De hogy más szervnél is legyen ilyen, azt azért nem hinném.

Max akkor, ha érelmeszesedes okozza, akkor ugye elszórtan vannak jelen a plakkok, hol szűkebb, hol tágabb az ér átmérője. Ilyen esetben el tudom képzelni, hogy helyenként magasabb a vérnyomás, de biztosan nincs klinikai jelentősége. Bőven elég ha a felkaron meg van mérve.

2024. jan. 19. 12:26
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Egy speciális, a gyakorlatban alig (szinte soha) előforduló esetben lehetséges: Ha a karodban magasan van egy jelentős érszűkület, akkor elképzelhető, hogy a karon mért vérnyomás (tévesen) normális, miközben mindenütt máshol magas.
2024. jan. 19. 13:43
 3/4 anonim ***** válasza:
45%
Nagyon ritka állapot. Ezt izolált szisztolés hipertóniának hívják. Nem betegség, sokkal inkább az öregedés és a genetika az ami együttesen kiválthat ilyet nagyobb eséllyel. De lehet fiatalabb korban is amikor szintén genetikailag az erek struktúráinak az elváltozásai okoznak ilyet. Konkrét kórképhez nem köthető.
2024. jan. 19. 14:00
 4/4 anonim ***** válasza:
Én gyerekkoromban érdekes dologtól szenvedtem: az arcom/fejem néha forró volt,úgy éreztem szetrobban,a testem pedig normál hőmérsékletű volt. Mire orvoshoz értem,mindig elmúlt, de az anyukám teljesen kivolt tőle. A lázmérő is sokkal többet mutatott a homlokomnál. Fogalmam sincs,mi volt ez és miért nem vizsgáltak ki. Aztán felnőtt koromra teljesen elmúlt. Lehet,nekem is valami ilyesmi volt.
2024. jan. 21. 00:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!