Voltam labor vizsgálaton ahol a GFR érték 117 lett.nem is foglalkoztam volna vele ,csak 2*-al jelölték,hogy nem jó az érték . Több hónapja nagyon fáj a derekam vagyis én arra gondoltam ,de lehet ,hogy a vesém?
Olvastam neten (tudom-tudom,hazidokival csak jövő héten konzultalok,várjuk a többi labor eredményét ),hogy a magas érték sem jó .
Azért írtam ezt a kérdést ,hátha valaki volt ugyanígy.
Vizeletlabor tökéletes .utoljára 1,5 éve volt labor akkor ennek nyoma sem volt.
Nem vagyok vékonyabb .inkább túlsúlyos vagyok.
Igen.117.a labor leletemen így van feltüntetve :
Számított GFR(CKD -epi ) 117**
Es ugye annyi van megadva tartománynak,hogy 90 felett legyen.
De valaki tudja ez mit is jelent?
2-es vagyok: a laborban egy kreatinin nevű paramétert mérnek, és ebből (figyelembevéve a nemet és életkort) számítják a GFR-t. Ez nem azt mutatja hogy hány százalékosan működik a veséd, hanem kb. azt, hogy mennyi vért tisztít meg percenként. (Bár mivel 100 körüli az értéke egy átlagos egészségesnél, szokták az értékét úgy interpretálni betegeknek, hogy ennyi százalékosan működik a vese.)
Maga a kreatinin az izmokban termelődik, tehát a mennyisége az izomtömeggel arányos. 2 ok miatt lehet valakinek alacsony a kreatininszintje: vagy az átlaghoz képest alacsony az izomtömege (és ez túlsúlyosoknál is előfordulhat) vagy nagyon jó a veséje. Mivel ez képlet az átlag ember átlagos kreatinszintjére vonatkozik, az átlagtól eltérő testalkatok befolyásolhatják a számítás eredményének a megbízhatóságát.
Ha nem vagy cukorbeteg akkor nem valószínű, hogy ez az érték problémát jelentene.
Persze beszéld meg a vizsgálatot kérő orvossal is, de nyugodj meg, nincs semmi bajod (a túlsúlyon felül).
Cukorbetegseg kiderítése meg folyamatban van.
Nagyon szépen köszönöm nektek ,hogy válaszoltatok és segitettetek :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!