Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Voltam labor vizsgálaton ahol...

Voltam labor vizsgálaton ahol a GFR érték 117 lett.nem is foglalkoztam volna vele ,csak 2*-al jelölték,hogy nem jó az érték . Több hónapja nagyon fáj a derekam vagyis én arra gondoltam ,de lehet ,hogy a vesém?

Figyelt kérdés

Olvastam neten (tudom-tudom,hazidokival csak jövő héten konzultalok,várjuk a többi labor eredményét ),hogy a magas érték sem jó .

Azért írtam ezt a kérdést ,hátha valaki volt ugyanígy.

2023. aug. 4. 23:02
 1/8 anonim ***** válasza:
Hát nekem volt, de nekem alacsonyabb volt. Jó lenne látni a vizelet labort. Valakinek egész életében ilyen, ezért fontos lenne egy referencia.
2023. aug. 4. 23:12
 2/8 anonim ***** válasza:
Elképzelhető, hogy vékonyabb, kisebb testalkatú vagy az átlagosnál?
2023. aug. 4. 23:15
 3/8 A kérdező kommentje:

Vizeletlabor tökéletes .utoljára 1,5 éve volt labor akkor ennek nyoma sem volt.

Nem vagyok vékonyabb .inkább túlsúlyos vagyok.

2023. aug. 4. 23:17
 4/8 anonim ***** válasza:
117? Nekem csak eGFR-t szoktak nézni ami szerintem 100 lehet maximum.
2023. aug. 5. 00:38
 5/8 A kérdező kommentje:

Igen.117.a labor leletemen így van feltüntetve :

Számított GFR(CKD -epi ) 117**

Es ugye annyi van megadva tartománynak,hogy 90 felett legyen.

De valaki tudja ez mit is jelent?

2023. aug. 5. 03:16
 6/8 anonim ***** válasza:
Veseműködésre utal. Én azt gondolnám, hogy arra, hogy hány százalékosan működik a veséd, de 117 százalékon nem működhet, gondolom. Azonban, ha netán elírták vagy ilyesmi és csak 17 nem 117 valójában, az elég nagy gáz. Ez utóbbi esetben haladéktalanul orvoshoz, nefrológushoz kellene menni, mert az már majdnem végstádiumú veseelégtelenséget jelentene...nálunk csak annyit írnak normál értéknek, hogy 60 felett legyen. Én elmennék ezzel a lelettel egy orvoshoz mielőbb.
2023. aug. 5. 08:48
 7/8 anonim ***** válasza:

2-es vagyok: a laborban egy kreatinin nevű paramétert mérnek, és ebből (figyelembevéve a nemet és életkort) számítják a GFR-t. Ez nem azt mutatja hogy hány százalékosan működik a veséd, hanem kb. azt, hogy mennyi vért tisztít meg percenként. (Bár mivel 100 körüli az értéke egy átlagos egészségesnél, szokták az értékét úgy interpretálni betegeknek, hogy ennyi százalékosan működik a vese.)

Maga a kreatinin az izmokban termelődik, tehát a mennyisége az izomtömeggel arányos. 2 ok miatt lehet valakinek alacsony a kreatininszintje: vagy az átlaghoz képest alacsony az izomtömege (és ez túlsúlyosoknál is előfordulhat) vagy nagyon jó a veséje. Mivel ez képlet az átlag ember átlagos kreatinszintjére vonatkozik, az átlagtól eltérő testalkatok befolyásolhatják a számítás eredményének a megbízhatóságát.

Ha nem vagy cukorbeteg akkor nem valószínű, hogy ez az érték problémát jelentene.

Persze beszéld meg a vizsgálatot kérő orvossal is, de nyugodj meg, nincs semmi bajod (a túlsúlyon felül).

2023. aug. 5. 09:25
 8/8 A kérdező kommentje:

Cukorbetegseg kiderítése meg folyamatban van.

Nagyon szépen köszönöm nektek ,hogy válaszoltatok és segitettetek :)

2023. aug. 5. 22:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!