Labor eredménynél a TSH nevű mutatónál a maximális érték 4,78, ezzel szemben az én eredményem 12,17. Ez mennyire vészesen sok? Kell vele foglalkozni?
Ezzel bizony kell, majdnem háromszorosa a normálérték maximumának. Háziorvos, pajzsmirigy ambulancia, endokrinológus orvoshoz kellene fordulni.
Így ennyiből azt mondanám, hogy pajzsmirigy alul működés, de én nem vagyok endokrinológus.
Az a gond, hogy alapellátás csak TSH-t kérhet, de ha ez magas akkor megcsinálják egyes helyeken mellette a T3, T4- et is.
Tulajdonképpen ezek a pajzsmirigy saját hormonjai. A TSH az agyalapi mirigyben termelődik, ez egy serkentő hormon. Ha az agyalapi mirigy azt "érzi", hogy a hozzá jutó vérben kevés a T3 és T4 / tiroxin/ akkor több TSH-t termel, ezzel serkenti a pajzsmirigyet, hogy termelje már szaporán a tiroxint. Endokrinológiára kérj beutalót / nálunk mondjuk pajzsmirigy ambulancia van, kis város vagyunk/, ott további vizsgálatokat kérnek. De nyaki UH-ra a háziorvosod is adhat beutalót, lemérni hogy mekkorák a pajzsmirigy lebenyek / megnagyobbodás várható/.
Érdemes elkezdeni szervezgetni , mert alapból mindenhova időpont kell.
/ ritka betegségnél, ha a "karmestereknél" van a gond :agyalapi mirigy, talamusz, akkor természetesen más a hormon felállás , de ez egy szélesebb körű vérvizsgálatból kiderül /
/1-es vagyok /
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!