Egy hónapja megint nem mosakodtam meg és rosszul vagyok most mit csináljak?
A depressziós állapotom miatt is ritkán mosakodok le.
Nagyon nehezemre esik akármit, bármit is csinálni.
Én néha túl tudok járni a saját eszemen egy-egy durvább epizód közben pl. azzal, hogy üzletelek magammal:
Nem "kell" rendesen mosakodni, csak az arcomat mosom meg/hónaljamat/lábamat, "csak" borotválkozom stb. Pl. ha valamiért rosszul esne a tükörbe nézni, vagy a nagy, bő pulcsit levenni, akkor marad a láb sötétben, ha ügyes vagyok, akkor szájöblítés is.
Csomószor az is működik, hogy ha már arra rávettem magam, hogy kimenjek a fürdőbe, azzal, hogy "most csak arcot kell mosni", akkor ha már ott vagyok, végül úgy döntök, hogy na jó, akkor már beállok a zuhany alá. Vagy "csak lábat mosok", hát de akkor már úgyis leveszem a gatyámat, hogy ne legyen vizes, hát akkor már tulajdonképpen akár a felsőmet is levehetem, és a végén már meg is fürödtem :D
Igazából a kérdés mindig az, hogy miért nem tudsz mosdani. Elfogytak a "kanalaid" (á la Christine Miserandino)? Hogyan tudnád máskor tartalékolni őket? Mit az, ami esetleg kevésbé fontos az egészség szempontjából, energiát tudnál spórolni rajta és azt mosdásra válthatnád?
Levetkőzni-megint felöltözni nincs energiád? Tudsz ruha nélkül aludni? Akkor lehet közvetlenül lefekvés előtt/felkelés után, és akkor egy kört megspórolsz. Esetleg fokozatosan vetkőzni, pl. leveszed a pulcsit, gépezek tovább, tíz perc múlva a zoknit, még tíz perc, a pólót, akkor meg már kb. úgyis fázol és talán inkább bedobod magad a forró víz alá.
Bajod van a kinézeteteddel, nem jó magadra nézni? Tudnál esetleg sötétben mosakodni, extrém esetben akár csukott szemmel?
Nem jó, megfojt közben a viszonylagos csend? Hordozható hangfalon zenét/podcastet hallgatni közben, v. vízálló bluetooth fülhallgató?
Ha nálad ez működik, akkor valami önjutalmazási rendszert bevezetni, ikszelgethető naptárral, stb.?
Lehet, hogy neked ezek nem fognak működni, vagy nem pont a te stílusod, nem ezek a fő problémáid - csak mint egyik nyomorult a másiknak ( :D ), magamból kiindulva ezeket tudom mondani. Drukkolok neked, nem vagy egyedül <3
(a pszichológus/pszichiáter hegyibeszédbe nem megyek bele, mert nyilván te is tudod, ezerszer hallottad)
Átérzem. :( Te szegény!
Én is mindig NAGYON nehezen veszem rá magamat, több órát győzködök magamnak, de azért többnyire megcsinálom. Ha mást nem is, arcot, fogat, hónaljat mosok. :(
Ha nagyon csúnya, hajat. Stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!