Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Hogyan lehetne kezelni ?

Hogyan lehetne kezelni ?

Figyelt kérdés

Üdv ! Igazából több félelemmel élek eggyütt , 28 éves fiú vagyok.

A két legnagyobb a félelem az emberektől való félelem (vagy szociális fóbia )+ pszihomotorikus nyugtalanság ezek kiskorom óta vannak ,sokat piszkáltak az osztálytárasaim,rengeteg gyermekkori trauma az iskolában stb...amiről nem beszéltem csak kb 26 évesen akkor is csak pszihiáternek.

A másik pedig az agorafóbia ( vagy mi ?) -5 éve alakult ki nálam - egy otthontól távoli vezetés során -Akkor jön elő ha én vezetem az autót városon kívül, függetlenül attól ,hogy ül -e valaki mellettem vagy sem , egyáltalán ha ezt agorafóbiának lehet nevezni .Ha nem én vagyok a sofőr néha jön csak elő , de ha nagyon messze vagyok az otthonomtól és utazok akkor többnyire előjön .Viszont ha nem utazok csak mondjuk hotelben vagyok vagy máshol akkor semmi gond,lehetek akármilyen messze, valamint még kiváltja az is ha úszok messzebb a parttól mondjuk egy tengerben .

Az emberektől való félelmet ha említtem akkor az inkább ilyen szorongásos erős vizsgadrukk féleség ,ami annak ellenére sem múlik ha szembenézek a félelmeimmel,amit gyakran teszek főleg munkában egy idegen nyelvű közegben ,az adott nyelvet kb A2-B1 es szinten beszélve, nem szeretem a szociális társaságokat ilyenkor erőssen ver a szívem és beszédkényszert érzek ,sokszor hülyeségeket is mondok ,sőt néha beszélni is alig tudok hogyan is írjam le ,de ez akkor sem egy olyan dolog mint amit vezetésnél meg utazásnál érzek , az tiszta más olyankor hirtelen le kell fékeznem az autót amire szinte időm sincs ,gondolkodás beszűkül, infarthoz közeli állapot legalább is szerintem (nagy magasságban is ezt érzem ) majd el kell takarnom a szemem , nem kapok levegőt ugymond megrémítt a végtelen táj,de ez 10000 x rosszabb mint az emberektől való félelem és csak az segít ha hirtelen másra gondolok (ami 99 százalékban nem megy) vagy ha városhoz érek de miután elhagyom a várost visszatér az egész, addig amíg ki nem szálok az autóból -ekkor néha előjön újra néha nem ,de többnyire segít. Szóval a két félelem típus tiszta más . Szeretném megérteni hogy mi is ez bennem ?

Járok pszihiáterhez is és pszihológushoz is de hatását nem érzem .

Rivotrilt írtak fel , a panaszok kicsit enyhébbek voltak vele de viszont két-három naponta erős fejfájásom volt amit sokszor hányinger kísért most ,hogy azt nem szedem csak ritkán fáj a fejem de a félelmek erősebbek még ,mind azelőtt.

igen sok negatív gondolat van a fejemben, és sokszor ha kommunkiálok valakivel kényszert érzek rá hogy leállítjam a gondolkodásomat és sokszor belesülök abba amit mondani akarok (akartam)

alkoholt csak nagyon ritkán iszom, havonta egyszer keveset.Régebben kicsit gyakrabban ,de akkor jó sokat egyszerre. Drogokat nem használok .Már a rivotrilt sem ( ha ez annak van véve)

Barátnőm nem volt ,szexuális életem nincs Viszont van egy különleges fétisem ,aminek a szexhez nincs köze ,csak ahhoz ,hogy az illető hogy néz ki,hány éves akár lány akár fiú.

2023. febr. 19. 20:36
 1/6 anonim ***** válasza:

Az egyik szociális fóbia a másik meg klasszikus agorafóbai igen.

Van rengeteg tipp es trukk a neten, olvass utana. Ha jo ideje jarsz mar pazichologushoz es nem segit akkor valtani kell.

Ezt a ket zavart jobb gyogyszer nelkul kezelni: hozzaszokassal. Azert jonnek ki a tunetek mert KERULOD ezeket a szituaciokat. Ha kerulod ezeket a hekyzeteket az agyad veszelyesnek titulalja es mindent megtesz hogy kiemeljen a szituaciobol ergo panikolsz, stb.

Sok gyakorlas kerdese de le lehet gyozni ezeket gyogyszer nelkul is. Na ilyen hozzaallasunpszichologust keress.

2023. febr. 19. 23:20
 2/6 A kérdező kommentje:
Hiába nézek szembe velük egyszerűen semmi eredmény sincs ,legnagyobb baj ,hogy nem tudok érzelmi dolgokat tudatosítani a pszichiáterem azt mondta hogy a gyógyszert 3 hónap után hagyjuk abba mert rászokás lesz a vége ,csak az a baj hogy ő terápiát konkrétan nem végez,csak egy negyed órát beszélgetünk oszt annyi .De a vezetésre nézve veszélyes nem ? már jó pár alkalommal csak a szerencsén múlt hogy nem okoztam balesetet . Sőt egyszer megtörtént egy olyan is, hogy a stresz következtében félreértettem valakit egy komoly munka közben és a hátam mögül a kolégám kiálltott reám ,hogy mit csinálsz szétnyomod a fejét a géppel a másiknak !-annyira stresszben voltam a szociál fóbia végett
2023. febr. 20. 00:39
 3/6 anonim ***** válasza:

Agorafobias vagyok:

Csak hozzaszokassal. Maskepp nem. Ja es stresszcsokkento praktikakkal: sok alvas, egeszseges eteleket (keves zsir es hus), sport 3x/het, mindennap “me time” pl olvasas, stb.

Ha sok a stressz, nagyobb a panik/fobia.

2023. febr. 20. 08:09
 4/6 A kérdező kommentje:
3/3 köszi. és nálad hogy nyilvánul meg ?
2023. febr. 20. 09:50
 5/6 anonim ***** válasza:

Nalam tomegkozlekedesen (pl metro, repulo, vonat) - az, hogy nem tudok kiszallni a helyzetbol. Ezert kerulom oket. De minnel jobban kerulom annal jobban beszukul az eletterem. Szoval raeroltetem magam hogy menjek ezekkel, plusz az elozo stresszoldo praktikak amiket irtam. Mondjuk repulogepre meg nemtudtam felulni de az a celom 2023ban.

Sajnos ennel a fobianal a sajat agyad tesz bortonbe. En nem akarok bortonbe elni. Ezert inkabb ha jon a panik elfogadom mert nem felek tole. Persze ezt konnyebb mondani mint atelni de sajnos ez a kulcs.

3 voltam

2023. febr. 20. 14:33
 6/6 A kérdező kommentje:
Nekem jó lenne valami olyan erős gyógyszer vagy valamilyen műtét amivel ezeket a fóbiákat kiiktathatnám egyszer s mindenkorra . Erre spórolok már több mint két éve Hátha valamit sikerül találnom.
2023. febr. 20. 17:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!