Glutén érzékeny vagyok, ezek a tüneteim, ilyenkor mit tegyek?
Az általad leírt tünetek valószínűleg a gluténérzékenységre utalnak. Fontos, hogy ilyenkor kerüld a glutént tartalmazó ételeket, és válaszd inkább a gluténmentes opciókat.
Ha úgy gondolod, hogy valamilyen keresztszennyeződés történt, és valószínűsíted, hogy a szervezeted reagálni fog rá, akkor érdemes olyan termékeket választanod, amelyek minimális vagy nulla gluténtartalmúak. Egyéb alternatív lehetőségek lehetnek a gluténmentes lisztek, tészták és kenyerek, valamint az olyan termékek, mint a rizs, a quinoa, a burgonya és a zöldségek, amelyek nem tartalmaznak glutént.
Ha a tüneteid továbbra is fennállnak, vagy ha aggódsz a gluténérzékenységed miatt, javasolt felkeresni egy orvost, aki segíthet diagnosztizálni és kezelni a problémát.
Menj el cölikália vizsgálatra magán úton (az orvos nem valószínű hogy magától beutal) és glutén intolerancia vizsgálatra. Merthogy nem ugyanaz a kettő.
KB 10 ezer lesz. Tudni fogod higy melyik van. Mert pl a cölikália sokkal komolyabb dolog mivel az immunbetegség, ellentétben az intoleranciával. Ha kiderül higy cölikália ami sokszor laktózintoleranciával jár együtt akkor menj el a háziorvoshoz aki beutal gasztroenteorógushoz, további vizsgálatok, és a lényeg az hogy kérhetsz rá adókedvezményt.
Ha az ha nem akkor is jó ha tudod hogy mi az. Ha egyik se akkor lehet még búza érzékenységed is.
Elfelejtettem írni hogy az intolerancia és a cölikália vizsgálat is vérvétellel történik, szóval semmi extra, egy magánlaborban megcsinálják. Nem írtad hogy azzal baj lenne de ha véletlenül a laktózra is érzékeny vagy (nem a tejfehérje intoleranciád gondolok) akkor is jár adokedvezmény. Csak azért írom mert sokszor együtt van a kettő. Viszont erre csak a kilégzéses tesztet fogadják el.
Szóval szerintem járj utána, mert valoszinű a méregdrága gluténmentes cuccokra költött pénz egy részét legalább visszakaphatod.
A legjobban akkor kell vigyázni ha cölikáliád van mert akkor a bélbojhok elpusztulnak ha nem vigyázol a mellett higy vérszegénységet, vitaminhiányt is okozha meg nem tudom még mit. Ilyenkor még azt is kell nézni higy milyen üzemben készítették az ételt.
Ha "csak" intolerancia akkor nem, akkor simán kijön belőled ezért lehet vitaminhiányod de komolyabb betegséged nem. Ha nincs bajod az olyan ételről ami glutén mellett készült akkor megeheted amennyiben nem vagy tőle rosszul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!