Mitől lehet fehér széklet egy-két napja?
Reggelente fehér a székletem, de estére teljesen jó és visszabarnul, egynap többször megyek el. Amúgy lágy székletem is van, az állaga se okés. Megyek természetesen orvoshoz, de ez is epe lenne vagy máj? Felszívódási zavar? Esetleg ibs-től?
Rosszul nem vagyok egyébként, étvágyam is van, vizeletem normális.
Köszönöm, ha válaszolsz, akinek esetleg volt hasonló, írhat.
"A fehér széklet oka az epe hiánya a székletben, melynek hátterében súlyos eltérések húzódhatnak meg, például a máj, a belek, az epehólyag, epeutak rendellenességei. A májban termelődik az epe, mely az epehólyagban raktározódik. A széklet normál barna színéért az epefestékek a felelősek, melyek az emésztési folyamatok során a májból a bélbe választódnak ki.
Ha a máj nem termel elég epét vagy az epeutak elzáródása miatt az epe nem tudja elhagyni a májat, a széklet fehér színű lesz. Ilyen fordulhat elő hepatotisban, biliáris cirrhosisban, epekövességben, az epeutak szűkülete esetén, metabolikus okok esetében.
A tumor is beszűkítheti az epeutakat, de akár gyógyszer-mellékhatás is lehet, például egyes antibiotikumok, gomballenes szerek mellékhatása."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!