Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Tényleg rákkeltő, ha műanyag...

Tényleg rákkeltő, ha műanyag edényben melegítem meg az ebédem mikroban?

Figyelt kérdés
Ez lenne a legkényelmesebb megoldás, mert műanyag edényben hoznám otthonról az ebédem és a legtöbb kollégám is így melegíti. Azért félek eléggé a ráktól, mert anyukámnak vastagbél daganata volt, nagyapámnak meg bőrrákja. Anyukám meggyógyult, bár komoly volt a betegsége, de nagyapám meghalt. Hozzá kell tenni azt is, hogy kényszer beteg vagyok. És azért ment el a kedvem az otthonról ebéd hozásnak, mert tányérban melegítettem meg a mikroban és az egyik undok kolléganőm megszólalt, hogy "rá kéne tenni a fedőt a tányérra, mert ki fogja kitörölni a mikrot, te biztos nem". És a fedő is a mikro mellett műanyagból van persze. Viszont elég drága és folyamatosan drágul a munkahelyi étterem és rengeteg spórolnék így. 30-40 ezer forintot havonta.

2022. nov. 25. 13:46
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
55%
Ha rákot is okoz a műanyagból kioldódó akármi, a ráborított fedőből biztosan nem fog, hiszen nem ér hozzá a kajádhoz, így azt egészen nyugodtan tedd rá.
2022. nov. 25. 13:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/17 anonim ***** válasza:
0%
Semmiféle kutatás nem bizonyította tudtommal, hogy az lenne. A mobilra is mondják, azt se sikerült igazolni. A kolléganődnek meg visszaszólsz, hogy de igen, te fogod kitörölni, ha megtörténne.
2022. nov. 25. 13:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/17 A kérdező kommentje:

[link]

Van sok cikk, hogy rákot okozhat, de úgy látom a legtöbb 2006 körüli. Azóta nem is került ez szóba? Elvileg szexuális mellékhatása is lehet férfiaknál. Libidócsökkenés, Merevedési zavar, ejakulációs zavar. Ezt nem is tudtam eddig... kellett nekem ezt most elolvasni.... Egyébként ezek szerint, ha a műanyag edényt úgy teszem be, hogy a műanyag fedőjét ráteszem, akkor nem lehet baj szerinted? 1-es válaszolót kérdezem. Mert akkor elvileg tényleg nem ér hozzá az ételhez, de azt írják, hogy a műanyag megolvad a mikroban és az az olvadt anyag az ételre kerül és az rákkeltő, hogy az étellel keveredik

2022. nov. 25. 14:00
 4/17 Z003 ***** válasza:
100%

Maga a műanyagok mint pl.: PET, polietilén, nejlon stb.. nem mérgező, vagy rákkeltő. Viszont a különböző bomlástermékeik és adalékanyagaik lehetnek. Ezt az egész ne melegítsünk ételt műanyagban mert rákot okoz, dolgot egyetlen egy kutatás indította el, ami a ftálsav alapú lágyítószert tartalmazó műanyagokat vizsgálta. A kutatás azt találta hogy ezek a ftalátok kiszivároghatnak az ételekbe magasabb hőfokokon. Ezek az anyagokkal kapcsolatban már felmerült hogy elősegítheti egyes rákfajták kialakulását.


Ezek miatt a különböző nagyhatalmak korlátozták vagy betiltották az ilyen adalékok használatát. Valamint szigorították a feltételeket hogy milyen adalékanyagokat lehet használni. Így a mostani direkt ilyen célra gyártott müanyagedények közel veszélymentesek (legalábbis azok EU-s szabályoknak megfelelően gyártottak). Több rákkeltő anyag kerül a szervezetedbe a sült csirkédről mint a műanyagból.

2022. nov. 25. 14:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/17 anonim ***** válasza:
Figyu, akkor rákot okoz, ha tudod, és rettegsz, akkor mi a kérdés?
2022. nov. 25. 14:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/17 anonim ***** válasza:
100%
Azon a "síkon", ahol bizton állítják azt, hogy a műanyag edényben melegített kaja rákkeltő, ott már az a kaja, amit eszel az is önmagában, (még mielőtt megmelegítenéd a műanyag edényben) már rákkeltő, sőt, ott már a mikro használata is rákkeltő! Ez nem túlzás, mind valóban lehet az. Hisz az az étel, amit megeszel, merem feltételezni nem az udvarodon kapirgáló tyúk húsa, se nem házisertés és még sorolhatnám, de még ha így is van, amit megeszik az a tyúk/sertés stb. az is merem feltételezni nem a Te telkeden termelt bio gabona! Még ha az is volna, már az is probléma, ha a szomszéd telek/termőföld tulajdonosa nem tartja magát a biogazdálkodáshoz pusztán azért, mert neked ez a hepped. Ugyanez igaz a zöldségekre is. :D Szóval ja, ez ilyen, minden rákkeltő, de az emberi szervezet pedig alkalmazkodó! Ha gabonából készült termékeket nézzük, ami igazán rákkeltő, azok a teljeskiőrlésű cuccok, amit töm magába az összes kacsacsőrű emlős, hogy az milyen egészséges, pedig azt pl. k....ra nem kellene megenni!
2022. nov. 25. 14:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/17 A kérdező kommentje:
Hát nem tudom, hogy az én műanyag edényem EU szabványos-e. De én valami olyasmit olvastam, hogy a műanyag a mikroban megolvad kicsit és az ételre kerül melegítés közben. És az a káros. És ettől képek jelentek meg a fejemben, ahogy rákos sejtek vannak a szervezetemben
2022. nov. 28. 08:32
 8/17 A kérdező kommentje:

"A biszfenol az egyik leggyakrabban és legnagyobb mennyiségben gyártott kemikália. Ez az az anyag, aminek nem kellene a szervezetbe jutnia. Ha műanyag edényben mikrózod az ételt, minden egyes falattal beviszed a szervezetedbe a mérgező vegyületet.


Márpedig a biszfenol a szervezetbe jutva súlyos károkat okozhat. A legveszélyesebb benne, hogy folyamatosan táplálod a szervezeted ezzel a vegyülettel, ha rutinszerűen, mindig így melegítesz ételt. Felborítja a hormonháztartást, ezáltal hajlamos lehetsz a kóros elhízásra és cukorbetegségre is. Ráadásul bizonyos daganatok kialakulása is összefüggésbe hozható a biszfenollal.


És ha ez még nem lenne elég: férfiaknál rossz hatással lehet a szexuális életre is. Erekciós és az ejakulációs problémákat okozhat, valamint a szexuális vágy erősségét is csökkenti."


De akkor miért melegítik ennyien műanyag ebédben az ebédjüket?

2022. nov. 28. 08:34
 9/17 A kérdező kommentje:

"Egy amerikai orvosi intézet (Walter Reed Army Medical Center)

kutatócsoportja nemrég adta közre, hogy

MIKROHULLÁMÚ SÜTŐBEN NEM SZABAD MŰANYAG EDÉNYBEN ÉTELT MELEGÍTENI!!!!

CSAKIS KERÁMIA EDÉNYEKET, ILLETVE EDZETT ÜVEGET LEHET HASZNÁLNI, MERT A

MŰANYAG ÉS AZ ÉTELBEN LÉVŐ ZSÍR KEVEREDÉSE (A HŐ HATÁSÁRA) EGY DIOXIN NEVŰ

ANYAGOT VÁLT KI, AMI RÁKOT OKOZ, FŐLEG MELLRÁKOT. A DIOXIN NAGYON MÉRGEZŐ

ANYAG ÉS A SEJTEKET TÁMADJA MEG.

AZ ÉTEL TETEJÉRE NE TEGYÜNK MŰANYAG EDÉNYFEDELET, HANEM EGYSZERŰ

PAPÍRTÖRÖLKÖZŐT."

2022. nov. 28. 08:36
 10/17 A kérdező kommentje:

Ja mondjuk erre reagált az OÉTI vezetője:

"A dioxin egy összefoglaló név, sok klóratomot tartalmazó vegyületek összességét jelenti, és valóban rákkeltő lehet, azonban nem a levélben leírt módon. Sok száz vegyület tartozik a dioxin gyűjtőfogalom alá, és ezek a vegyületek különböző mértékben klórozott, úgynevezett poliklórozott vegyületek. Dioxin szabadul fel vegyi folyamatok, például klórtartalmú növényvédőszerek előállításánál, fémkohászatnál, illetve hulladékégetés közben, de még véletlenül sem élelmiszerek műanyagedényes melegítésekor, ahol nincs jelen a dioxinképződéshez szükséges klór" – mondta a főosztályvezető majd hozzátette, éppen ezért, nyugodtan lehet a speciálisan mikrohullámú sütő céljából tesztelt és árusított műanyag edényekben melegíteni az ételt."


De így most a fene tudja, hogy kinek van igaza

2022. nov. 28. 08:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!