Covidból való felgyógyulást mivel tudnám gyorsítani? Esetleg ezek közül valamelyik gyógynövénytea jó lehet rá?
Ezeket találtam itthon: mezei kakukkfű te, bodzatea, citromfű tea, csipkebogyó tea. Valamelyik segíthet valamiben, és mennyit kéne belőlük inni?
Azért ilyen módszerekben gondolkozok, mivel a doki mást nem mondott, csak hogy sok folyadék, vitaminok, ágynyugalom, meg láz esetén lázcsillapító. Hát nekem lázam nem volt eddig, tegnap kezdődött reggel az egész, 37, 7 volt. Ma 15 órakor mértem utoljára, akkor meg csak 37,3.
Tüneteim: tegnap erős izom vagy izületi fájdalom, de még most is minden porcikám fáj. Gyengeség, fáradtság, folyton feküdnék, aludnék, ég mindenem, néha hidegrázás. Enyhén köhögök. De az még lehet a 2 héttel ezelőtti náthám maradéka, mert akkor meg náthás voltam.
Más tippeket is szívesen fogadok a teákon kívül, csak azért azokra gondoltam, mert azok vannak is itthon.
Remélem, azóta jobban vagy!
Sajnos, a covid még mindig téma, de az összes légúti és/vagy vírusfertőzésre írom:
-a láz jó dolog, viszont a gyulladás nem. Kicsit hagyni kell a lázat "dolgozni", ha nem vagy tőle rosszul, de gyulladáscsökkentőt érdemes szedni. Általában a láz-, és fájdalomcsillapító egyben van a gyulladáscsökkentővel.
Amit mindenféle vírusos fertőzés esetén érdemes kúraszerűen szedni:
- 1.000 mg C-vitamin
- 4.000 NE D vitamin
- 1.500 mg acetilcisztein (N-acetil-L-cisztein. A drágábbik verzió a patikai ACC tabletta/por, az olcsóbbik a testépítő shopból a NAC por. Utóbbiban nincs gyógyszer árban cukor és C-vitamin... Az acetilcisztein a GLUTATION előanyaga, ami egy nagyon jó antioxidáns. Mellékhatásként nyákoldó.
Paracetamollal együtt gyengítik egymás hatását, ezért ibuprofent érdemes gyulladáscsökkentőként mellé szedni. Antibiotikumokkal legalább fél órás időeltolással lehet szedni.
Általánosan felnőttnek napi 2.000 mg-ig lehet folyamatosan, időkorlát nélkül szedni, de egészségesen 1.000 mg pont elég naponta. Figyelni kell rá, hogy köhögéscsillapítóval együtt értelemszerűen ne vedd be, az acc segít felköhögni a váladékot, azt ne gátold le! Reggel acc, este köhögéscsillapító. Valamint a nyákoldó hatás miatt temérdek folyadékot kell inni mellé!)
Ha nagyon köhögsz, félig ülő testhelyzetben is lehet feküdni, ha úgy kényelmesebb.
Salvus vizes HIDEG inhalálás inhalátorból hasznos, vagy egy törülközőt bemártasz Salvus vízbe, azt teregeted az ágyad mellé, ha más nincs. Esetleg cukormentes, mentholos cukorka segítget, vagy Strepsils.
A szteroidos orrspré/inhalátor használata még nem eldöntött covid esetén, néha ront az állapoton neha javít.
Mindenképpen jobbulást!
OFF bocs, hogy itt válaszolok, talán hasznos másoknak a kérdés is:
"6 hete kaptam el a covidot, 1 hétig 39 fokos láz, aztán lassan lement. Orvos csak algopirint javasolt, ezt szedtem 3 hétig.
Összességében jobban vagyok, de maradtak tüneteim. Estére/fáradtságra minden nap hőemelkedésem lesz 37-37.3. Igazából én csak a tüdőgyulladástól félek. Kérdésem, hogy erre a hőemelkedésre kelle e szedni valamit, vagy érdemes e? Antibiotikumot? Vagy elég egy algopirin?
Vagy ez normális covid után és majd elmúlik?"
37-37.3 nagyon alacsony hőemelkedés, ezzel a részével nem hiszem, hogy kell foglalkozni, lázcsillapítót szedni. Lehet, eddig is volt, csak nem mérted. Ugyanakkor covid után nagyon sok embernek maradnak tünetei elég változatos formában. A legtöbbeknek elmúlik előbb-utóbb, van, akinek már évek óta megmaradt.
A kronikus fáradtság lehet akár maradványtünet is.
Ha ilyen hosszú ideig volt magas lázad, gyulladás a szervezetedben, az okozHAT problémát, amit én innen nem fogok tudni megmondani. Tippre valami gyulladás maradt a szervezetedben, amire jó a gyulladáscsökkentő, és valószínűleg el is múlik majd, de ez csak tipp.
Ha biztosra akarsz menni, menj el egy post-covid ambulanciára (sok alakult, neten így rátalálsz a legközelebbire) általában magán vizsgálatok, de érdemes lenne konzultálnod erre specializált orvossal, hogy honnan induljon a vizsgálat, mi lehet a gond pontosan?
Kitartás, a nehezét legyőzted! ;-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!