Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » 29 évesen 5.8as koleszterin...

29 évesen 5.8as koleszterin tényleg magas? Kicsit fura nekem

Figyelt kérdés

Voltam vérvételen,minden érték jó,kivéve a koleszterinem magasabb.

5.2 helyett 5.8as értékű.

A háziorvos azt mondta hogy fogyasszak sovány húsokat és kerüljem a zsíros ételeket.

Nos,ez nekem azért fura mert nagyon ritkán eszem zsíros ételeket. Bő zsírban sült ételeket nagyjából negyed évente eszem,akkor is mértékkel.

Szalonnát és kolbászt még ritkábban.

Napraforgó olaj helyett jó ideje olíva olajat használok.

Soha életemben nem dohányoztam és nem is mondanám kövérnek magam,190 cm magas vagyok és 88kg

A családomban nem tudok olyanról aki súlyos koleszterin problémával küzdene.

Szerintetek tényleg magas ez az érték?

Kicsit fura nekem mert életmódon kellene szerintem gyökeresen változtatni

2022. ápr. 28. 19:00
 1/6 anonim ***** válasza:
0%
Nem.
2022. ápr. 28. 19:04
 2/6 anonim ***** válasza:

Magas, valószínűleg neked is genetikai (valahonnan, valahogy). De legközelebb menj a Medicoverbe, ott valamiért 6,2 a referencia, legalábbis számunkra. :D :D :D :D

Egyébként én is mindenben kb úgy étkeztem, ahogy te, nekem 6,94 volt tavaly. Visszavettem a húsból, konkrétan vegetáriánus/vegán vagyok, amit hallal szoktam megszegni. (Azért nem vegán, mert a melós menzán minden vega cucc rántott, így már nem vegán. De amit magamnak csinálok, az vegán.) A testzsírszázalékom és a súlyom is jobb, többet sportolok.

Így 6,5 a koleszterinem. :D De azért a tiéd se jó, bár jóval jobb, próbálj odafigyelni rá! 5,8 rossz, de az enyémnél jobb, hátha ezen segít a diéta.

29N

2022. máj. 1. 20:32
 3/6 anonim ***** válasza:

"Kicsit fura nekem mert életmódon kellene szerintem gyökeresen változtatni"

Most akkor fura, hogy magas, mert szerinted rendben van az életmódod, vagy úgy gondolod, hogy gyökeresen kéne változtatnod az életmódodon?

2022. máj. 2. 09:21
 4/6 Ypszilon1980 ***** válasza:
100%
Magyarországon minden értéket nagyon alulkalibrálnak, de azt kell megfigyelni, hogy mi a tendencia, nő-e vagy nem, mert ha stagnál, akkor ez nem sok.
2022. máj. 2. 20:35
 5/6 anonim ***** válasza:

4

Mit jelent, hogy alulkalibrálják? Hogy itthon letojnak olyat, amire külföldön már rég gyógyszert adnak?

2022. máj. 2. 20:48
 6/6 anonim ***** válasza:
0%

"A háziorvos azt mondta hogy fogyasszak sovány húsokat és kerüljem a zsíros ételeket.

Nos,ez nekem azért fura mert nagyon ritkán eszem zsíros ételeket."

"A koleszterin paradoxonok

Az egyik különös dolog, hogy Angliában 1910 óta lényegében nem változik a zsírfogyasztás, 1930 és 1970 közt mégis tízszeresére nőtt a szívrohamok száma. Amerikában 1930 és 1960 között folyamatosan csökkent a zsírfogyasztás, mégis 30 év alatt tízszeresére emelkedett az infarktusok száma. Svájcban a II. világháború után csökkenni kezdett az infarktusok száma, miközben 20%-al nőtt a zsírfogyasztás. Elég paradox?

Jól ismert az un. francia-paradoxon is: Angliában és Franciaországban ugyanannyi koleszterint fogyasztanak, Angliában mégis ötször magasabb a szív eredetű halálozás. Ráadásul Franciaországban ott a legalacsonyabb a szívhalálozás, ahol a legtöbb zsírt fogyasztják. A vörös bortól a fokhagymafogyasztásig mindenféle elmélet született, de ezek csődöt mondtak. Persze paradoxonnak csak akkor nevezhetjük a jelenséget, ha nem fér a fejünkbe, hogy nem működik itt (se) a koleszterinhipotézis. Aki nem a koleszterin hipotézisből lett professzor és tekintélyes tudós, nem írt már 50 tanulmányt a hipotézis igazolására, vagy nem gazdagodott meg belőle gyógyszergyári részvényesként, annak persze könnyű elvetni egy hipotézist. De aki karrierjét, megélhetését, boldogságát köszönheti az "ügynek", az utolsó csepp véréig utóharcokat fog folytatni. Hogy ez a mi életünk rovására megy Na, és az kit zavar?

Közben kiderült, hogy van nekünk spanyol paradoxonunk is. 1966 és 1990 közt a kenyér-, rizs-, paradicsomfogyasztás kb. a felére csökkent, míg a marhahúsfogyasztás 96%-al, a sertéshúsfogyasztás 382%-al, a szárnyasok fogyasztása 312%-al, a teljes tej fogyasztása 73%-al nőtt. Öngyilkos akar lenni ez a nép? Sajnos megint csalódást kell okoznunk a koleszterinhívőknek, ugyanis 1966 és 1990 közt a szív eredetű halálozás férfiak közt 25%-al, nők közt 34%-al csökkent. A koleszterinhipotézis nem tud mit kezdeni a franciák lezserségével, vagy a spanyolok Franco alóli felszabadulásával. És mit jósolna a koleszterinhipotézis Jeruzsálem lakosságának? Mivel itt a szívbetegség szempontjából védőfaktornak tekintett mediterrán étrendet esznek, és vallási okokból is rendkívül alacsony a zsírfogyasztás, az várható, hogy itt aztán igen alacsony lesz a szívbetegség és szívhalálozás aránya. Mit jósolhatnánk az életstílus-hipotézis alapján egy olyan városban, ahol az ember nem tudhatja, túléli-e a következő buszmegállóig az utazást? Természetesen az ellenkezőjét. Na és vajon melyik jóslat jön be? A második. Mint Jeremy D. Kark és munkatársai 2005-ös vizsgálatából megtudhatjuk, huszonkét ország szívbetegség-statisztikájában Jeruzsálem a harmadik helyen áll, csak az angolok, és a zsírt-zsírral fogyasztó finnek előzik meg őket. Hol lenne Jeruzsálem helye a táplálkozás alapján? A 19. helyen, ahol Olaszország is áll. Ez a Jeruzsálem paradoxon. De ha már a paradoxonoknál tartunk, én tudok egy ennél sokkal nagyobb paradoxont: hogyan tartható még mindig a koleszterin hipotézis ennyi ellentmondó adat után?"

[link]

2022. máj. 2. 20:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!