TSH érték változhat ilyen gyorsan?
Sziasztok!
Enyhe IR-em, illetve PCOS-em is van és az orvosom kért egy hormonlabort is. Ezt megcsináltattam 03.29-én, amelynek eredménye egy 4,249 mIU/l TSH érték. Megbeszéltük az orvosommal, hogy ez picit magas, alul működik a pajzsmirigyem és mivel még nem tervezek gyereket nem gyógyszert kapok, hanem egy hormontanácsadóhoz irányított, aki segít gyógynövényekkel és egyéb étrend-kiegészítőkkel kezelni ezt. Ez eddig tiszta sor.
2 hete konzultáltam is vele, majd múlt héten elkezdtem használni, amiket javasolt. Ő kérte, hogy csináltassak még egy pajzsmirigy labort, ahol néznek a TSH-n kívül FT3-at, FT4-et és Anti-TPO-t, hogy lássuk autoimmun-e a betegségem. Ezt megcsináltattam tegnap, ma reggelre megérkezett az eredmény, ahol minden értékem referencia tartományon belül van, a TSH-m pedig 2,421 uIU/ml lett.
Én úgy érzem valami nem stimmel, hogy 1 hónap alatt ekkorát változott volna ez az értek, soha senkitől nem hallottam/olvastam még ilyet. Természetesen megyek tovább ezzel a lelettel, de addig is amíg kapok időpontot érdekelne hogy bárki tapasztalt-e esetleg hasonlót? Valami esetleg hatással van rá, elrontották a vizsgálatot vagy ez normális?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Köszi a választ! :)
És neked sikerült utána járni, hogy ezt mi okozza?
Mert igazából én most abban bizonytalanodtam el, hogy akkor most alul működik a pajzsmirigyem vagy sem?
4,2-es TSH még nem alulműködés!
Csak a referenciatartomány tetején van.
Kb. 6-os értékig nem is adnak rá gyógyszeres kezelést (kivéve ha babavárás van, de az más tészta).
Teljesen normális, hogy ingadozhat: ez nem egy precíziós műszer, a szervezet hormontermelése sok tényező együtthatásától függ. Ahogy a #3 is leírta.
Én is Hashimoto-s vagyok, egyforma adagolású gyógyszerszedés mellett is ingadozik a TSH-érték.
Utolso!
Akkor biztos intezmenyfuggo. Nekem 2,9es tshra endokrinologushoz küldtek. Rogton irt gyogyszert 100at, alulmukodesre, majd masnapra jott meg az anti tpo es kiderult ahashimoto.
Masfel eve szedem a gyogyszert, most kellett emelni, pedig csak a tsh lett magasabb megint (2,8) a tobbi ertek jo, nincs gobom de zsugorodik a pajzsmirigyem.
Kerdezo!
Keress fel egy jo endokrinologust ahol ultrahangoznak is es onnan meg mindig el lehet indulni termeszetes modszerek iranyaba.
7: huhh.... 100microgrammot 29-re? Durva! Én 16-os TSH-ra kaptam 25-öst, és hosszú heteken át fokozatosan emelve jutottam el a 100-ig.
A 2,9-es semmilyen referenciatartomány szerint nem alulműködés. Még babaprojekt esetén sem vészes...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!