Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Kardiológia! Mi lehet az oka...

Kardiológia! Mi lehet az oka a megnagyobbodott bal pitvarnak és mit okozhat? Kihez forduljak? Sportolhatok vajon, terhelhető a szívem?

Figyelt kérdés

Bajban vagyok.

Pénzt most nem tudok szánni magánorvosra, a háziorvosom nem annyira megbízható és csak végszükség esetén küldi el az embert akárhova is. A munkáltatóm, ahogy sok korábbi is, szerződésben áll egy magánszolgáltatóval, ott történtek a vizsgálatok, amikről írni fogok.

Tehát fogalmam sincs, hogyan kérjek másodvéleményt. Ráadásul a munkahelyről is nehéz elszakadni és eleve orvosi vizsgálatokra járkálok.

5 éve küldtek szívzörej miatt kardiológiára.

Nyugalmi EKG rendben.

UH-n fent, a mért értékeket tartalmazó részben a jobb kamra méreténél az áll, hogy 30 mm és 26-ig normális.

A mitralis billentyűnél I. fokú visszafolyás, a jobb kamra-pitvar közöttinél jelzett fokú visszafolyás.

A vélemény résznél már csak a mitralis billentyűt említi, hogy jelzett visszafolyás, a másiknál semmi. Tehát ellentmond magának?

A vélemény résznél van leírva, hogy a bal pitvar mérete 43*48 mm. Ez nem túl nagy? Mitől nagy? Úgy tudom, növeli a pitvarfibrilláció esélyét a beteg szívbillentyűvel együtt.

Azóta készült még nyugalmi EKG, az rendben.

1 éve nyugalmi EKG, rendben.

UH-n a mért értékek már normálisak, I. fokú visszafolyás mindkettő előbb említett billentyűnél, de ezt nem írta le, csak hogy "van" és "enyhe", a fokot szóban mondta el. Egyéb méretek nincsenek leírva a véleményhez.

Kiskorom óta rosszul terhelhető vagyok, hamar "kifulladok". Ezt jeleztem is az orvosaimnak, terheléses EKG mégsem készült.

Ezen kívül vannak még olyan panaszaim, amik lehetnek szíveredtűek (pl melegben gyengeség, rosszullét), amiket még nem volt alkalmam megemlíteni nekik.

Rendszeresen sportolok, egyre többet, most épp a futás megy magamhoz képest jól és félmaratonra készülök, de nem tudom, jó ötlet-e.

Mai futás után pitvarfibrillációt jelzett az órám, bár vérnyomásmérő OK-ot mutatott.

Tegnap nagyon könnyed kardió után a pulzusvisszaállás volt olyan, hogy 130 és 105 között fel-le ugrált, miközben relatív erős ütéseket éreztem.

30 körüli nő vagyok.

2022. ápr. 1. 22:26
1 2 3 4
 31/31 anonim válasza:

Kedves Kérdező!

A hosszan tartó dinamikus sport(futas,bicikli,uszas) a sziv uregeit tagitja mivel a szivnek alkalmazkodnia kell a nagyobb oxigenfelvetelhez.A visszafolyas mnomalis ezzel lehet sportolni de valoban kardiologust kell megkerdezni es meg egy uh-t csinaltatni. A pitvar meretet a testsuly,vernyomas,eletkor epp mennyi folyadek van a szervezetbe befolyasolhatja. Nekem egyik evbe 37x40 ra ketevre 31x40 megint ket evre 36x40x38 volt. Sose anny mint a legutolso.

szept. 5. 22:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!