Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Van itt olyan aki még most...

Van itt olyan aki még most hord maszkot?

Figyelt kérdés
2022. márc. 17. 10:02
 1/9 anonim ***** válasza:

Nem hordom.

De van, aki hordja. Munkatársam fogorvos után :D Mondjuk az nekem is jól jött. Kifejezetten örültem, hogy maszkot kell hordani, amikor voltam :D

Anyukám a munkahelyén hordta pár napig, mert rengeteg beteg ember volt körülötte.

2022. márc. 17. 10:11
 2/9 anonim ***** válasza:
Igen, még mindig hordom. Pár napja kicsit tüsszögtem valamitől, így ezzel magamat is védem, és másokat is akármi is kapott el.
2022. márc. 17. 10:28
 3/9 anonim ***** válasza:
49%

Hordok, megszoktam a két év alatt, ma már egyszerűbbnek találom, megszoktam annak előnyét is hogy két éve nem volt náthám sem.

Abból indulok ki, hogy a fertőzések száma több közeli országban is kifejezetten magas, és nálunk is inkább csak a hullámhegyen leszünk túl, de maga a járvány valmilyen mértékben továbbra is meglesz. Bár az omikron közvetlen tétjét többnyire alacsonyabbra húzzák mint a korábbiakét, de az agyra gyakorolt hosszútávú hatás még kutatások tárgya.

Maszkkal kb. 99%-os szűrést tudok elérni, ha megfelelő célmaszkot szerzek be (arcrazáró szilikongumi maszk, különleges betétekkel, kb. 1-fél százalékra lehet lecsökkenteni az alászívást).

Láttam a svéd sportolóknak adott, a kínai olimpiára szánt túlnyomásos rásegítős maszkokat, ott egy ezrelékig lehet levinni a szűrést lekerülő szennyeződést. Ez tetszik, bár kevés, de más intézkedésekkel együtt kombinálva mégis ez az, amit biztosítani tudok.

Sok minden más lett számomra a két év alatt: sok dolgot otthon sütök, megszoktam, hogy miből milyen állagú tésztát kell előkészíteni, hogy jó legyen kenyérnek, lepénynek, süteménynek, megbarátkoztam a hüvelyesekkel is, sok dolog meg rendelve van, a helyi nyíltlégterű heti kis termelői piacon meg megtapasztaltam, hol lehet beszerezni a hüvelyeseket, rostdús magokat, alapanyagokat, meg mivel érdemes házilag beoltani a termelői tejet joghurtnak hogy egy hétig is elálljon valamely savanyitott tejtermék formájában. Nem kell hozzá gép, csak egy jó nagy üst, hőmérő, meg dunyha.

Alapvetően azért nem változott az életem, a járvány előtt sem mozdultam ki túl sokat a Normálisok közé, kerülten a Normálisok közti mozgást, akik nekem kicsit mindig is számomra elérhetetlen pluszképességű lények voltak, nehéz beolvadnom a Normálisok közé, pár másodpercnél tovább nem is tudom fenntartani a látszatot.

Azért örülök a tavasznak, mert ettől kezdve legalább a rollert ilyenkor tudom hasznosítani, ilyen nagykerekűt, 30 centis kerékátmérőjűt szereztem, ezzel úgy 15 kilométeres távokra tudok elmenni, budai hegyekből az Őrsre meg vissza, közeli rokonokat látogatni szabad téren, ilyenek. Sokat azért így sem vagyok kinn a Külső Világban a Normálisok közt. Néhány hozzám valamelyest hasonló baráttal tartom még a kapcsolatot, van néháy skizofrén és borderline-os barátom is, bár engem valamiért kissé paranoiásnak tartanak.

A járványt sikerült néhány olyan matematikai terület megismerésére fordítani, ami régóta célom volt, kategóriaelmélet, Martin-Löf típuselmélet, tétellevezető rendszerek, ezt most megpróbálom valamelyest gyakorlatias célra próbálom konvertálni a Haskell-programozás révén. Volt távmunkám ezzel kapcsolatban, most megszűnt, de van kilátásban más hasonló.

2022. márc. 17. 10:46
 4/9 anonim ***** válasza:
Festő, fogorvos, bútorcsiszoló, sebész, bankrabló.
2022. márc. 17. 20:50
 5/9 anonim válasza:
44%
Igen. Azért nem fogom abbahagyni, mert a kormány azt akarja, hogy minél többen fertőződjenek meg és legyen nyájimmunitás. És kerülöm az emberek közelségét.
2022. márc. 18. 06:43
 6/9 anonim válasza:
44%

3-as: teljesen egyetértek veled.

Hozzáfűzném még, hogy a kormány célja az is, hogy minél tovább fenntartsa a veszélyhelyzetet. Szerintem.

2022. márc. 18. 06:46
 7/9 anonim ***** válasza:
55%

Köszönöm szépen kedves üzenetedet.

Bár a kormány szerintem valóban súlyos hibát követett el többször is a korlátozások kései bevezetésénél, szerintem most inkább a választás hatása érződik: mind a kormány, mind az ellenzés a lazítások mellett szólt/döntött. Ez ősi kérdés az ókori görögök óta: miben válik el demokrácia és populizmus. Elvileg jobb lenne egy tartalmi, szakmai demokráciafajta, azonban ezzel kapcsolatosan sok még a kérdés (a Qubiten van erről néhány filozófiai cikk).

[link]

[link]

[link]

Valamiért most a németek, meg néhány normális más ország is a lazítás felé léptek, sőt még a korábban a járványt teljesen izoláló politikát folytató Új-Zéland is. Ennek pontos okát nem tudom: vagy politikai oka van, vagy pedig a ,,lyukacsos-sajt modell'' alapján arra jutottak, hogy így éri meg. Őszintén szólva nem örülök, de keveset tudok erről. Mindenesetre hosszú távon elvileg van esély magának a vírusnak is az evolúcióeléleti, genetikai értelemben vett enyhülésére, szelídűlésére, erről azonban egészében kevés biztosat lehet tudni, egyáltalán nem ,,autoatikus'' és ,,biztos'' a dolog, és az is sokat számít, hogy a harmadik világ országaiból (vagy akárhonnan a világból) jelennek-e meg még mutánsok és ha igen, azok merrefelé fejlődnek.

Szerintem valószínűleg arról van szó, hogy egy globális szigorítás ugyan matematikailag csökkentené a mutánsok megjelenésének esélyét, de a harmadik világot korábban is sanyargató mérhetetlen szegénység miatt a fejlett világ ezt a témát lényegében elengedte. Elvileg egy világméretű szegénységfelszámolás segítene ezen a problémán, de erre ezek szerint most nincs meg a politikai akarat globálisan.

Régebben kerültem az embereket, most az elmúlt öt-tíz évben ez enyhült, lassanként kezdtem közelebb állünak érezni magamhoz a Normálisokat és gy-két készségüket megismerni. Erre az időszakra jött rá a járvány, tehát egyszerre értem meg kinyílást is, bezárkózást is. Talán a szakmai fejlődéssel valamelyest fogom tudni majd kompenzálni a szorongásokat - alapvetően a matematika segít az áttekinthető és karbantartható programok írásában, és ezt többé kevésbé home office-ban is lehet hasznosítani a szakmai piacon.

Engem alapvetően a matematika (meg a fizika) érdekel, de ezekben sajnos azért nem vagyok elég jó, gyakorlati megélhetésem pedig a programozáshoz kötődk. A modern funkcionális programozási nyelvek révén valamelyest össze lehet hozni ezt a kettőt, ezzel próbálkoztam is az elmúlt években, és hálistennek valamelyest csökkent is a lemaradásom a logikai, algebrai alapok terén is (lambda-kalkulus, kategóriaelmélet, típuselmélet, topológia). Majd kiderül most a hónapokban, egészében mennyire jön be a dolog.

2022. márc. 18. 11:22
 8/9 anonim ***** válasza:

Azthiszem mostani lazításunk mégiscsak politika. Ausztriában nincs választási év, nincs közvetlen olyan mértékben ,,választáshajrá'' politikai nyomás (mármint úgy mint nálunk), maga az ország is közel is van, ez nekem így együtt megbízhatóbb mércének tűnik, meg számomra jobban összhangban is van azzal, amit a két évben láttam a járvány dinamikájáról:

[link]

2022. márc. 18. 23:13
 9/9 anonim válasza:
7-es: nagyon érdekes, amit írtál.
2022. márc. 19. 13:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!