Pajzsmirigy túlműködés gyanúval vérvételt kértek nekem. Ha meglesz a lelet, én is látni fogom rajta, hogy valóban az van-e, vagy csak orvos tudja értelmezni?
Hát nem olyan marha nehéz értelmezni, ha tudod, hogy mi micsoda.
Ha a TSH magas, akkor alulműködik. Ha alacsony, akkor túlműködik.
T3 és T4-nél fordítva, ott ha magas, akkor túlműködik, ha alacsony, akkor alul.
Viszont ezek alapán vagy inkább alulműködésre gyanakodnak, vagy az orvos butus és anti-TPO-t kért TRAK helyett.
Kardiológus segített választani ezt a vérvételi csomagot, a tüneteim alapján merült fel a pajzsmirigy, ő túlműködésre gondolt. Endokrinológusnál nem voltam még, úgy gondoltam, csak akkor megyek, ha a lelet eredménye miatt szükséges lesz.
Enélkül a TRAK nélkül is igazolható lesz, ha túlműködés van? Baj, hogy csak anti-tpo van? Végül is , ahogy írtad, a többiből is lehet következtetni.
Nem baj, csak logikátlan:D
Az anti-TPO autoimmun eredetű pazsmirigy alulműködés esetén szokott emelkedni, a TRAK meg az autoimmun túlműködésre jellemző.
Igazából az, hogy van-e alul vagy túlműködés, az a TSH, T3, T4 értékből látható. Az okát mutathatják ezek az autoimmun vizsgálatok.
Mindenesetre ha túlműködés igazolódik, akkor azért utána nem árt megnézetni a TRAK-ot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!