Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Koleszterin szint mivel...

Koleszterin szint mivel csökkenthető? (Gyógyszeren kívűl)

Figyelt kérdés

2-3 éve fedeztük fel a magasabb összkoleszterin értékem (6,6-6,9-ig minden éven). Második évben gyógyszert írt fel az orvosom,mondtam hogy nem. Inkább nézek alternatívát: Béres Koleszterin Kontroll + zabpehely 2-3 naponta (nem jött be sajnos) Most megint Össz:6,9 lett, HDL:1,3 LDL:4,7 Nem vagyok túlsúlyos,27 éves férfi vagyok,nem akarok még ilyen korán gyógyszerben gondolkodni,ami lehet többet is árt,amiket hallottam róla. (Ráadásul 10 éve szedek vérnyomás csökkentőt,úgyhogy nekem épp elég ennyi) Sportolni, munkahely miatt nem sok időm van. Kis mértékben dohányzom is.

Ötletek,mivel csökkentsem?(Táplálkozásra figyelek,de mivel műszakba járok nem mindig jön össze) Egyáltalán bontásban magas-e(HDL,LDL)?

Köszi a Válaszokat!

2022. jan. 25. 15:21
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

1, 3, 6 vagyok:

Nem rábeszélni akarlak a gyógyszerszedésre, csak azt szeretném, hogy tájékozott döntést hozzál.

A statinoknak tényleg lehet izom mellékhatása és megemelheti a májenzimmek szintjét, enyhén emelheti a 2-es típusú diabetes kialakulásának a kockázatát.

Az izom- és májmellékhatás dózisfüggő és reverzibilis: a helyedben rosuvastatint kezdenék szedni kis adagban, 5 mg/nap. Ha izomgörcsöket, izom érzékenységet észlelsz, akkor abbahagyod. Ha jól vagy akkor havonta duplázod az adagot. A cél a legmagasabb adag elérése, ami mellett ugyanolyan jól érzed magad, mint most. Ha még további koleszterinszint csökkentésre van szükség, akkor ki lehet egészíteni ezetimibbel.

Nem nagyon találkoztam eddig még olyan beteggel, akinek ne szűntek volna meg a gyógyszer kiváltotta mellékhatások, miután csökkentette az adagot, vagy abbahagyta a gyógyszert.

Viszont fiatal vagy, és minél hosszabb ideig vannak kitéve az ereid a magas koleszterinszintnek, annál valószínűbb, hogy egyre meszesebbek lesznek.

2022. jan. 27. 22:17
 12/13 anonim ***** válasza:

Fura, hogy milyen különbségek tudnak kialakulni abban, hogy melyik kérdésnél milyen mentalitású válaszolók gyűlnek össze. Nekem majdnem ugyanilyen értékeim vannak, kérdésem alatt leoltottak, hogy hipochonder vagyok és pszichiáterre van szükségem.

Nekem ugyanígy 6,9 lett az össz legutóbb. Mondjuk nő vagyok (elvileg az ösztrogén véd), nem dohányzom, a vérnyomásom inkább alacsony, sokat sportolok, jó a súlyom.

Neked a HDL és az LDL aránya nagyon rossz! Tudtommal ezen lehet javítani sok zöldség és gyümölcs, zab, egyéb rost fogyasztásával.

Próbálj kevesebb húst enni, kevesebb tejterméket fogyasztani.

Illetve ami még számít állítólag, minél kevesebb szénhidrátot egyél! Nekem ez a főétkezeknél összejön, nem eszem fehér kenyeret, finomlisztes kajákat, rizst, sok zöldséget fogyasztok, de nassolós vagyok. Ráadásul most nem ehetnék csokit, azt visszaszorítottam, de annyira szoktam kívánni, hogy ahelyett is valamit eszem, amikor nem is vagyok éhes...

Fentieket a műszakozás ellenére is próbáld meg! Illetve fogadd el a gyógyszert szerintem.... :(

2022. jan. 29. 09:50
 13/13 anonim ***** válasza:

1-es, tudnál esetleg nekem is segíteni?

Számos alapbetegségem van, nagyon el vagyok kenődve, hogy több gyógyszert is kell szednem hamarosan. :(

Feltehetek pár kérdést majd?

2022. jan. 29. 09:55
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!