Szívbillentyű-betegséggel élők! Mik a tapasztalataitok? Milyen gyorsan romlik a betegségetek? Szedtek gyógyszert? Megműtöttek már titeket?
Minden tapasztalat érdekel!
Milyen életmódot éltek? Lassítja az egészséges életmód a rosszabbodást?
Vannak tüneteitek? Ha igen, mik és mikor alakultak ki?
Mitrális prolapsus betegségem van. Közepesen súlyos, egyelőre nem kell műteni. Sokszor gyorsan vagy szabálytalanul dobog a szívem, néha szorít a mellkasom. Terhelést, keményebb sportot nem bírja a szívem.
28 éves nő vagyok.
Kérdező, Te?
Miért nem műtik, ha ennyire befolyásolja az életedet? :(
Milyen ütemben romlott?
Nekem 1. fokú most, de romlik sajnos. Felállás, hirtelen megindulás után gyors a pulzusom, de ezt okosmérleg segítségével vettem észre. :D Nyugalomban 60-65 körül van. Állóképességem gyenge. De EGYELŐRE ennyi.
1-es vagyok: kb. 17-18 éves korom óta tudok MVP-ról, szóval nem romlik túl gyorsan. Műtétet nem is javasolták, nem is erőltetném, azért elég komoly egy nyitott szívműtét.
Te mennyi idős vagy, milyen billentyű-problémád van és milyen nemű vagy?
Nőknél egyébként a MVP igen gyakori.
25 évesen magánban szúrták ki a szívzörejt. Akkor még csak egy billentyű volt érintett "jelzett" mértékben, most 29 évesen kettő is és I. fokú. Az az érték is jelentősen romlott, ami mutatja, hogy a vér hány %-át tudja kipumpálni a szív, vagy mi.
Juj én szeretek sportolni és ezer előnyét látom, de így is én vagyok a baráti kör bohóca, annyira nehezen bírom pl a bicajozást. Ezek szerint pár év múlva kvázi nem is bicajozhatok majd.
Nő vagyok.
Kicsit a haláltól is félek, de inkább erős életminőség-romlástól, pl hogy nem sportolhatok, kellemetlen tüneteim lesznek, a jelenlegiek mellé kapok még néhány gyógyszert stb.
Jó, de az se nyugtat meg, ha nem sportolhatok, ha eggyel több gyógyszert kell szednem és még sorolhatnám.
Így is brutálisan pocsék az egészségi állapotom, pont azt venné el tőlem a szívbetegség, ami az utolsó reményem ezen a téren.
Amúgy két szívultrahang között hogyan lehet nem bekattanni? Félek, mert csak ha ilyen ütemben romlik, akkor már II. fokú lesz 50% EF-el, 4-5 év múlva meg még rosszabb.
Mik a tanácsaid? Le tudod írni itt is?
Röviden: szeresd a szívedet.
Adj neki figyelmet, szeretetet, gondoskodást. Törődj vele.
Fedezd fel, foglalkozz vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!