Áttétes, nem műthető tüdőrákkal meddig lehet élni? (Tapasztalatokra lennék kivancsi.)
Tudom, hogy ez sok mindentől függ, és egyénenként is változó. De ha volt a környezetetekben, akkor meddig éltek vele és milyen tünetek voltak?
Eléggé le vagyunk súlytva az ügyben, mert nem rég halt meg az apukám (én még “csak” 32 éves vagyok) és most az anyósomról is kiderült, hogy komoly a baj. Apukám 72 volt, anyósom pedig 71.😔
Van egy nagy (6cm) daganat a jobb tüdő, felső lebenyében, illetve áttétek a nyirokcsomókban (sok érintett) és áttétek az agyban.
Sajnos semmi biztatót nem mondtak, de nem is jósoltak semmit-vagy nem mernek.
Az anyósom vállalta a kezelést, (ami vízhajtó, sugàr és kemoterápia, sajnos műtét szóba sem jön) de nem tudjuk mit várhatunk tőle, mit remélhetünk. Vagy mennyi időt.
Még jól van, köhögni köhög, és néha a látásra panaszkodik hogy elhomályosul, de egyik sem tűnik komolynak, ami az állapotát tekintve szinte megdöbbentő. Bár sejtjük, hogy talán nem mondd el mindent. Fogyott vagy 7-8 kg az utóbbi időben, és sokat pihen, többet alszik magához képest, de alapvetően aktiv, van étvàgya is.
Egyedül él, de szinte a közvetlen szomszédságában laknak a sógornőmék, mindenben segitik, naponta àtmennek. Mi is (vagy én vagy a férjem) megnézzük heti 3-4x. Eddig vezetett, de az agyi dolgok miatt eltiltották, úgyhogy intézzuk az ügyeit amit kér.
De ugy erzem meg van kötve a kezünk és hogy tesszuk amit kell de hogy ugysincs remény.. :(
Kedves Utolsó!
Már egyre rosszabb állapotban van, de még velünk!
Az elmúlt 1 évben folyamatosan kapott kemot, és a kezelés elején sugarat is a fejre. Onnan minden daganat eltűnt. És a kemoval egész jól eléldegélt idáig.
Most viszont pont az ünnepek előtt az agyban visszatértek az áttétek. Az általános állapota sokat romlott azóta, így a kezeléseket is leállították. Kapott volna sugarat az agyi dolgokra, de már nem bírta. Jelenleg nagyon gyenge, és néha zavart, nagyon sokat alszik és nehezen mozog vagy beszél. Viszont van étvágya, wc-re még ki tud menni, szóval egy “ahhoz képest” még visehető állapot. Viszont már átköltöztettük a lányáékhoz, mert a gyengeségtől párszor elesett, így jobb a folyamatos felügyelet. A kórházban már a hospice-t javasolták, de egyenlőre nincs rá szükség. Bizakodzunk, hogy ez az állapot még tartható valameddig. Illetve abban is, hogy előbb lesz vége, mintsem hogy sokkal rosszabb legyen. Kitartást és sok erőt Nektek! A legjobbakat kívánom.
Köszönöm szépen a válaszodat! Nektek is sok erőt kívánok!
Apukám is kapja a kemót, egyiket a másik után, párhuzamosan a sugárkezeléssel. Nagyon lefogyott, nem akar enni. Ellenkezik mindenen: nem kell se gyógyszer, se tápszer neki. Borzasztó nehéz vele. Amúgy is nehéz természete volt, de amióta megkapta a diagnózist, még nehezebb lett. Sajnos már a 4. stádiumban diagnosztizálták.
Megpróbálunk mindent, hogy könnyebb legyen neki.
Nagyon sajnálom.. :(
Nekem apukám szintén nehéz eset volt. (Öt a 2.rák vitte el-hasnyálmirigyrák és az ebből következő dolgok vitték el tőlünk) :(
Ő is nagyon “rossz” beteg volt. Egész nap bámult maga elé, mindenen mérgeskedett, semmit se evett hetekig, rettenetes nehéz időszak volt. Idegileg és fizikailag is. Nála összesen 4 hónapig tartott, ebből kb 1 volt amikor már nem tudott wc-re semmi. Ott kezdődött a neheze. De annyira nagyon szerettük, hogy ez nem számított. Az ember mindent próbál megtenni. De nagyon nehéz lehet a betegnek és a hozzátartozóknak sem könnyű.
Ha bármi kérdésed felmerül nyugodtan írj, hátha rusok segíteni.
Kitartát kívánok még egyszer, és hogy apukád még amig lehet tudjon viszonylagos teljes életet élni!
(Amikor esetleg-majd reméljük nagy sokára- leesne a lábáról ne féljetek hospice segitseget hivni, mert neki is, nektek is sokat tudnak segiteni!)
Szia kedves kérdező! Hogy van anyósod?
Apukám még velünk van. Leálltak a kezelésekkel, vagyis ő utasította vissza a megelőző jellegű agyi sugárkezelést a lehetséges súlyos mellékhatások miatt. Gyenge, sokat fekszik, rosszkedvű. Annyira nehéz így látni. Próbálok vele beszélgetni,de mit mondjon az ember? Hazugságnak érzem a biztatást. Inkább az unokákra terelem a szót, róluk mesélek. De azon is mindig elkeseredik, hogy nem látja majd őket felnőni. :(
Hozzátartozóként is baromi nehéz a rák. Folyamatosan küzdök a lelkiismeretemmel.
Vettetek igénybe hospice szolgáltatást?
Bárcsak szép halála lenne. :'(
Nem tudom, mennyi lehet még hát
Sajnos már nincs köztünk. Februárban hunyt el. A végén (kb utolsó 3-4 hét) már csak feküdt, pelenkázni kellett-mert nem bírt kimenni a wc-re és nem lehetett őt megtartani sem.
Egyre kevesebbet evett, ivott és egyre furcsábbakat beszélt. Majd már nem lehetett érteni a beszédet. Azt a keveset, amit még néha mondott sem. Egyik éjjel elaludt és másnap már nem kelt fel.
A hospice nem sokat tudott segíteni, mert egész napos ellátásra szorult, így magunk, családon belül láttuk el őt, az otthonában tudott megpihenni, amiért nagyon háládak vagyunk.
Sajnos ez a fajta halál nem szép és nen kegyes, idővel teljesen leépülnek a betegek, apukámmal is îgy volt. De az nyugtat hogy már nem szenvednek.
Nagyon sok erőt, kitartást és minden jót kivánok Nektek, remélem minél kevesebbet fog szenvedni az apukád!
Fogadd őszinte részvétemet! Megnyugvást kívánok az egész családnak.
Sok mindenkivel beszélgettem ebben a témában (4.stádiumú kissejtes tüdőrák), sajnos csak 1-1,5 év a túlélési ráta. Mindez több kemo és sugár kezeléssel.
Ha megtagadja a kezelést, 3-6 hónap. Nem tudom, megéri-e a sok fájdalmat, rohangálást. Napokat tölteni a váróteremben. Amíg nincs az embernek tapasztalata egy ilyen betegséggel, addig nem tudja eldönteni. Az orvosok meg semmit nem mondanak, amit etikátlannak tartok. Hogy dönts a saját kezelésedet illetően, ha nem kapsz felvilágosítást a kilátásokról.
Beszélgetős fórumok, sorstársak se nagyon vannak. :(
Nagyon sajnálom..
Tudom, olvastam, hogy a kissejtes tüdőrák rettenetesen agresszív és gyord lefolyású. :( sajnálom nagyon.
Mi az anyósommal nagyon sokat jártuk a kórházat, nem volt könnyű, munka, gyerek mellett. (Kb 1 évet tudták kezeleni.)
Apukàm nem kért a kezelésből-igaz rajta nem is nagyon tudtak volna segíteni (hasnyálmirigyrák volt, epeelzáródás, áttétek a májban, fokozódó sárgaság, szóval szörnyű volt az is) de felajánlották a kemot+egyéb dolgokat, de mondta hogy neki nem kell, mert egyébként is csak heteket tudtak jósolni neki.
Nem tudnám megmondani hogy melyik a rosszabb.. én azt láttam, hogy mindenképp szomorú és teljes leépülés a vége. Sajnos bárhogy döntötök nincs más kiút. :(
Ilyenkor csak azt tudja az ember eldönteni, hogy hosszabítj/lassítja-e a szenvedést. Mivel mindkettőre làttam példàt nem tudnám megmondani. De hidd el, nem tudtok sajnos rossz döntést hozni.
Én mindkét esetben a végén sokszor kívàntam már, hogy inkàbb legyen vége.. :(
Nagyon sok erőt, kitartást kívánok. Minél kevesebb szenvedést és lehetőleg még minél több szép napot együtt!
Sok erőt még egyszer!
Köszönöm szépen a vigasztaló szavakat!
Minden jót kívánok én is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!