Magas a savam, vagy relfuxos vagyok?
Egy jó ideje ég a gyomrom, magas a savam aztmondta a háziorvosom, de ugyanakkor a vérvételben csak ezek az értékek voltak eltérőek, és nemtudom hogy csak simán magas a savam, vagy refluxom van. Ha csak a savam magas mivel tudom úgymond lecsökkenteni hogy ne legyen többet nagy?
Mono.abs - 0.70 ; 0.04-0.60
Mono% - 8.30 ; 1-8
Hemoglobin - 153 ; 110-150
Kreatinin - 87,3 ; 23-68
Amiláz - 163 ; 20-100
Refluxnál nem a sav mennyisége számít, hanem az, hogy nem zár jól a gyomrodban az izom, így vissza tud áramlani a sav és a gázok.
Amit tenni tudsz.
Válogassad meg mit eszel. Ez a legnehezebb. Savasabb, fűszeresebb kajákat mellőzzed. Hát, kávé csoki ezek nem lehetnének, én nem nagyon tudom megállni.
Savra szedhetsz vény nélküli savcsökkentőt. Ezek többnyire átalakítják a gyomorsavat semleges anyagokká. Ilyen tablettából van sok, Renie, Gaviscon. Utóbbiből én a Gaviscon szuszpenziót szerettem nagyon. Az íze ótvar, de egy jó réteget képez a gyomrodba. Esténként iszol belőle egy kanélnyit (vagy kitapasztalod mennyi kell meg elolvasod a leírását), akkor alváshoz jó lesz.
Lehet szedni megelőzésre is gyógyszert. A legegyszerűbb pl a quamatel. Abból a 10mg-s asszem vény nélküli. A 20 és 40-es recept köteles. Ezt tuti kiírja a háziorvosod ha kéred. Mellé kellhet a savcsökkentő is.
Ha nagyon savas vagy, nagyon szar és nem múlik, akkor illik egy gyomortükrözést csinálni, ami igazolja a refluxot. Arra kaphatsz akkor javaslatot erősebb gyógyszerra is, pl pantoprazol. Nah ez a nagyágyú. Lényegében nem lesz gyomorsavad. Hatalmas érzés amikor nem ég szét a gyomrod. Másrésztről nem jó hosszútávon. Én vagy 8 évig szedtem. Aztán leszoktam róla, visszaálltam quamatel-re. Most sajnos pár év után visszaestem, már annyira szar volt. Nekem az első ponton kéne változtatnom, az étrenden. Tehát életmód váltás a legjobb. Erre még erőt gyűjtök.
Másik. Kitapasztalhatod idővel, hogy milyen ételek segítenek rövid távon, amiket savcsökkentő helyett eszel, iszol. Tehát mondhatni nem olyan károsak.
Ilyen pl a banán. Egy darab banán a pürés állagával és elvileg lúgos kémhatásával gyor segítség lehet. A víz is jó, mert higítja a savat.
Vehetsz a boltban salvus vizet. Azt csak módjával, de lényegében természetes savcsökkentő.
Alváshoz nagyobbb párnát használj, legyen megemelve kicsit a fejed, a hátad. A lényeg, hogy ne tudjon olyan könnyen visszafolyni a sav. Próbálj a hátadon aludni. Ha oldalra akarsz fordulni, akkor a bal oldaladon aludj, a másik irányba nyílik a nyelőcső, így olyankor könnyebben visszaáramlik a sav.
Fekvés előtt elvileg 2 órával nem szabadna már enned,hogy ne legyen annyi savad.
Nah hirtelen ezek a tanácsok jutottak eszembe.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!