Elhagytam a glutént, a laktózt de a haspuffadás mégsem szűnik. Mi lehet az oka?
Tapasztald ki, hogy milyen kaják után puffadsz, éshanyagold azt. Menj el allergiatesztre (beutal orvos), ételallergiatesztre és ételintolerancia tesztre (ez utóbbi kb 70-80 ezer ft / vizsgálat), ott kiderülhet a pontos gond, ha nem sikerül megállapítani. Gasztroenteorológusnál megvizsgálhatják, hogy laktózintoleráns/érzékeny vagy-e.
Puffadás ellen nekem a mezim kis mértékben bevált, de vann egy Raphacol nevű gyógynövényes (ánizsos) szer, ami granulátum formátumban nekem sokat segített, gyógynövényboltokban kapható pl.
Segíthet még: Harvey és Marilyn Diamond - Test Kontroll című könyve. Van egy-két fura dolog benne vagy butaság, de amit alapvetően az élelmiszerek párosításáról mond, hogy mit mivel szabad enni (például krumplit és húst nem, mert a krumplitól keményítő/szénhidrát miatt lassul a bomlás, a hús közben lassabban bomlik és megrohad a gyomrodban stb ettől is puffadhatsz), illetve a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának az idejéről, és hogy előttük, utánuk mikor mit szabad enni, arról nagyon jókat ír, és amikor elkezdtem erre figyelni, nálam is visszaszorult a puffadás.
25/F
Bármilyen étel okozhat puffadást, ha kevés/gyenge a gyomorsav, vagy az emésztőenzim. Sőt a hanyag rágás, túl nagy falatok lenyelése is elég lehet a puffadáshoz.
Első lépésben azt figyeld meg, hogy étkezés után mennyi idő után puffadsz. Ha 45 percen belül, akkor a vékony-, ha később, akkor a vastagbél körül kell majd kutakodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!