Érdemes lenne újra kardiológushoz mennem?
25 éves nő vagyok.
Utoljára négy éve voltam kardiológián szorító, alsó fogsorba sugárzó mellkasi fájdalommal. Nyugalmi EKG-t, illetve szívultrahangot csináltak. Az EKG semmi rendelleneset nem mutatott ki, az ultrahang pedig 'jelzett' fokú mitralis és tricuspidalis insufficientia-t. Amikor az orvos a családi anamnézisről érdeklődött, említettem neki, hogy apai ágon már két rokonom is meghalt hirtelen szívmegállás következtében 40 éves kor alatt, de a vizsgálat végén azt mondta, látható eltérés nincs, és nem kell kontrollra sem járnom.
Pár hónapja nyugalomban jelentkező heves szívverésre és gyengeségre figyeltem fel. Pontosabban, először nem is tudtam, hogy a szívem csinálja, csak fura belső, mellkasi remegést éreztem és azt, mintha a szívem nem is verne.
Tegnap éjszaka elalvás előtt megint éreztem, hogy elgyengülök, és ugyanazt a belső remegést éreztem, ami a mellkasomra lokalizálódik. Odanyúltam a szívemhez, és éreztem, hogy nagyon-nagyon gyorsan ver, már-már remeg. Egy másodpercben legalább 4-5 ütést éreztem. A csuklómon nem tudtam kitapintani a pulzusomat. Kb. egy percig tartott, aztán elmúlt. Nem ijedtem meg, mert nem vagyok egy pánikolós típus.
Egyszer már küldtek pszichiáterhez is, aki szerint nincs pánikbetegségem.
Lehetséges, hogy 4 év alatt kialakult valami, ami ezt okozza?
Igen. A szorító fájdalmak miatt már akkor javasolták, hogy menjek el a pszichiátriára, de aztán azok a tünetek megszűntek és azóta se jöttek elő, így akkor nem mentem el, csak az első ilyen remegés után nem sokkal. A pszichiáter azt írta az lapra, hogy "a tünetek nem típusosak pánik-szindrómára".
Egyszer már volt egy pánikrohamom, de az teljesen más volt, meg nyilván ha az ember pszichés stressz alatt áll, akkor normális, hogy heves a szívverése. Bennem viszont semmilyen félelem nincs, amikor ez előjön. Se izzadás, se nehézlégzés, se szorongás, semmi.
Nem szedek semmilyen gyógyszert.
Köszönöm az eddigi válaszokat. Ráveszem magam egy újabb kivizsgálásra a biztonság kedvéért.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!