Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Miért van az hogy, ha kihívnak...

Miért van az hogy, ha kihívnak matematika órán a táblához és úgy remegek, mint -10 fokban?

Figyelt kérdés
Még régen mondta haverom, hogy ez valami betegség/szorongás, évek óta tart ez. A tanárral jóba vagyok, ha valahol elakadok segít és értem is az anyagot. Mai nappal is ugyan ez a szituáció volt, tudtam, hogy ki fog hívni és már akkor elkezdődött és úgy éreztem magam, mintha a pokolban égtem volna. Miután sikeresen végeztem a táblánál a feladattal, leültem és legalább 10 percen keresztül remegtem és féltem. Meglátogassak egy orvost? Vagy esetleg valamit tudok ezzel tenni?

2021. máj. 19. 19:50
 1/7 anonim ***** válasza:

Szorongás, pánik, megfelelési kényszer. Valakinek ezek "szerepléskor" jönnek elő.

Nem mindenki tud kiállni emberek elé és beszélni...

Valakit az is zavar, ha nézik. Sokan egyszerre.

A rutin szerintem segít, de ahhoz idő kell. Ha tényleg rendesen rosszul vagy akkor érdemes lenne beszélni dokival.

Mondjuk szerintem a tanárral is. Írtad, hogy jóban vagytok. Mond el neki mi van veled mikor ilyen táblás feladat van. Azt se hagyd ki, hogy érted az anyagot. Nem attól van.

2021. máj. 19. 20:44
 2/7 anonim ***** válasza:
Ebben a korban sok minden előfordulhat, ez is egy változó kor, túl jól működik az adrenalin termelésed (mondhatjuk túltermelődik).
2021. máj. 19. 20:54
 3/7 anonim ***** válasza:

A remegés egy tünete a szorongásodnak. Enyhébb esetben ez gyakorlással el fog múlni vagy könnyebb lesz.

Ha te úgy érzed, hogy nem tudod egyedül, azaz gyakorlással megoldani, akkor fel kellene keresni egy pszichológust. Meg kell találni, hogy mi miatt alakult ki ez a szorongás. Ha megvan a kiváltó ok, akkor meg lehet szüntetni.

Meg tudod fogalmazni, hogy mitől félsz? Attól, hogy sokan néznek? Vagy talán teljesítményhelyzetnek érzed, ahol bizonyítanod kell? Attól félsz, hogy elrontod és emiatt kinevetnek/hülyének néznek? Esetleg már magától a remegéstől félsz, hogy újra előjön és emiatt mit gondolnak majd rólad?

2021. máj. 19. 21:19
 4/7 A kérdező kommentje:
Elsőnek is köszönöm a segítő kommenteket. Hármasnak üzenem, hogy amit leírtál minden előjön. Viszont a tanárral úgy vagyok jóban, hogy nem gondolja úgy, hogy rossz lennék vagy ilyesmi. Nem szeretnék neki erről beszélni, attól is félek, hogy azt gondolja, hogy hazudok, mivel van olyan osztálytársam. Van olyan is, aki szorongás miatt jár pszihológushoz és elküldték 2 hétre másik városba. Illetve ez eljutna apukámhoz is, nem félek tőle, csak nem tudom, hogy mennyire értené meg. Nekem csak ő van és máshoz nem tudok fordulni. Tudtommal a pszihológusnak meg kellene nyílni, de nagyon azt se szeretném. Itt azért beszélek így, mert nem face to face vagyunk és ez számomra kicsit könnyebb.
2021. máj. 19. 21:35
 5/7 anonim ***** válasza:

3# vagyok. Igen, meg kell nyílni a pszichológusnak, mert csak így tud segíteni neked. Azonban, ami ott elhangzik az köztetek marad, mivel titoktartási kötelezettsége van - kivéve ha ön-és közveszélyes vagy -.Tapasztalatból írom neked, hogy pszichológus segítségével ez kezelhető. Nem könnyű neki megnyílni, de ha szimpatikus és megbízol benne, akkor szépen lassan sikerül.

Mivel elutasítod a pszichológus lehetőségét, így a folyamatos gyakorlás marad. Olvass utána a szociális szorongásnak, hátha rájössz közben egy-két dologra.

Négyszög-légzést és progresszív izomrelaxációt gyakorold/nézz utána, de bele fog telni egy kis időbe, amíg megtanulod. Ennek a folyamtos gyakorlás a titka, a végén már reflex szerűen fog jönni.

Lehet, hogy elsőre nehezen hiszed el, de az az igazság, hogy ha el is rontasz valamit vagy elkezdesz remegni, valójában nem fognak rá később emlékezni. Sok ember szorong a szerepléstől és az esetleges kudarc élménytől. Mi van akkor ha remegsz? Nem te vagy az egyetlen (tanusíthatom...). Senki sem fog emiatt megvetni vagy bántani, amennyiben pedig igen , akkor magáról állít ki bizonyítványt az illető...

2021. máj. 19. 21:53
 6/7 anonim ***** válasza:

Ez jó nekem is sokat segíthet

Ide írtam, hogy vissza találjak

2021. jún. 2. 23:51
 7/7 anonim ***** válasza:
6# Reméljük neked is segít valamennyit. Ez a "képesség" fejleszthető, kitartást!
2021. jún. 3. 00:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!