Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Csontáttét, gyulladás el...

Csontáttét, gyulladás el tudja tüntetni a csontot?

Figyelt kérdés

Ha egy csont szerkezete üregessé válik, azaz eltűnik belőle a csont, azt mi okozhatja a csontritkuláson kívül?

Csontáttét, gyulladás okozhat ilyet? Vagy csak a csontritkulásra jellemző?

2021. jan. 30. 12:45
 1/5 anonim ***** válasza:
Nem oldja fel. Ritkàbb lesz a csontàllomàny. Miért kérded?
2021. jan. 30. 13:56
 2/5 A kérdező kommentje:

Most volt parológiás csigolyatörésem. Az MRI-n van a radiológus szerint áttétre utaló jel, de a szakorvos szerint nem egyértelmű, lehet gyulladás, vagy ödéma nyoma is. Viszont mintavételkor a mintavételes tű elsőre üres térbe szaladt, csak másodjára tudtak mintát venni.

És az ilyen patológiás töréseknek a leggyakoribb oka a csontritkulás, illetve ritkábban daganat, vagy gyulladás.

Természetesen kivizsgáltatom magam, de a szövettan eredményre még várni kell, a reumatológiára hétfőn kérek időpontot, de ki tudja, mikorra kapok időpontot csontsűrűség mérésre.

Azt olvastam, hogy a csontritkulásnál előfordul, hogy elfogy a csont. Arról nem találtam semmit, hogy más okozhatja-e?

2021. jan. 30. 14:11
 3/5 A kérdező kommentje:
*patológiás
2021. jan. 30. 14:12
 4/5 anonim ***** válasza:
Abszolút állhat patológiás törés hátterében a felsoroltak közül bármelyik. Idősebb korban gyakoribb ok a csontritkulás, de érdemes kizárni a daganatos betegségeket. Mivel csigolyáról van szó mindenképp fontos tisztázni az okot, hiszen vannak olyan daganatok, amik nagyon gyakran adnak csigolyaáttétet, illetve a csontritkulás következtében is az egyik leggyakrabban érintett csontok a lumbális csigolyák.
2021. jan. 31. 22:08
 5/5 A kérdező kommentje:

#4: Tudom, olvastam, és mint írtam, épp ezért ki is fogom vizsgáltatni.

Engem most elsősorban ez a körülmény érdekelne, hogy a mintavételes tű levegőbe szaladt elsőre, tehát ott nem volt benne csont. Ilyet áttét tud csinálni? Azt már megtaláltam, hogy csontritkulás igen.

48 éves vagyok, ilyenkor már elvileg a csontritkulás gyakoribb.

2021. jan. 31. 22:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!