Meddig tekinthető koronavírusosnak valaki?
A kérdésem indokaként az szolgál, hogy erről több esetet, véleményt hallottam már.
Tehát én most koronás vagyok, volt pozitív tesztem is. A tüneteim múlt hét szerdától kezdődtek, így a 10 napos karanténom a mai napon ér véget. Holnaptól elvileg mehetek, amerre látok.
Viszont nem vagyok túl jól. Enyhe tüneteim még vannak.
A tüneteim, amik voltak, végig "váltogatták egymást", volt extrém gyengeség, rosszullét, arcüreg gyulladás, hasmenés, kisebb köhögés, ízlés, szaglás vesztés, ízületi fájdalom, nehéz légzés, stb. Tüdőgyulladásom, és lázam, sőt, hőemelkedésem sem volt. (26 éves férfi vagyok alapbetegségek nélkül)
Jelenleg napközben gyengeségérzés, ízlés és szaglás vesztésem van. Az utolsó komolyabb tünet, a hasmenés már múlóban van, ezeken a gondokon kívül semmi bajom.
Viszont úgy hallottam, hogy sokak, akiket már "felmentettek korona alól" és mehettek dolgozni, még utána nagyon sokáig nem éreztek szagokat és ízeket, és a gyengeség érzés is bennük maradt.
Na meg aztán hallottam olyat is, hogy a koronavírus a tünetek jelentkezésétől számított 5 napon át fertőz.
Tehát ha ez mind így van... Vajon meddig tekinthető egy ember koronásnak?
Hallottam olyat is, hogy a háziorvos akkor "szabadít fel" a karantén alól, ha egy ember tünetmentes volt 3 egymást követő napon át.. De akkor a fenti 3 tünet amit írtam, amivel általában már rég szabadok az emberek, akkor azok nem számítanak?
Vajon ha kérnének Covid tesztet ezzel a 3 tünettel (ízlés, szaglás vesztés, gyengeségérzés) kimutatná-e, hogy még mindig covidosok? ÉS ha azok, miért lehet ezzel dolgozni járni?
Vajon én már mehetnék, amerre látok, ezekkel a tünetekkel, amik még megvannak, nem fertőzném meg például a barátnőmet?
Szóval kicsit összezavarodtam.
A tünetek a negatív teszt után sem szünhetnek meg. Előtte is fertőzhetsz, de a vírus a tüneteid jelentkezése utáni pár napban fertőz a legjobban.
Nekem csak szünni nem akaró szárazköhögésem és fülgyulladásom volt 4-5 napig.
A három nap tünetmentesség arra vonatkozik, hogy ne legyen légúti tünet, láz, hasmenés. Ha ez így van, és eltelt legalább 10 nap a tünetek kezdetétől, akkor elvileg már nem fertőző.
A gyengeség, és az, hogy nem érzed az ízeket és a szagokat, még valóban megmaradhatnak sokáig, úgy is, hogy már nincs vírus a szervezetedben. (én november végén-december elején voltam covidos, azóta már lett 2 negatív tesztem, de még mindig fáradékony vagyok és nem érzem rendesen a szagokat és az ízeket)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!