72 éves férfi vagyok. Vashiányra (5,8) milyen természetes megoldást javasoltok?
4
Nem hiszem hogy pár nap alatt helyre jön. A vas hónapok alatt épül vissza. Szedd a vasat amit írtak, mert biztos írtak és mellette étrend. Én is így voltam. Ezt már nem tudod étrenddel pótolni.
Köszönöm a válaszokat.
A spenót, sóska, rebarbara oxalát-tartalmuk miatt gátolják a vas felszívódását. A közhiedelemmel ellentétben, ezekből nem fogunk elegendő vashoz jutni.
Ez az oka annak, hogy minden nap eszek cserép hordóban savanyított (fermentált) céklát, mégis vashiányos vagyok.
Ugyanakkor a vasat bőségesen tartalmazó állati eredetű (hús, máj, belsőségek) ételek fogyasztása mellett is kialakulhat a vashiány, ugyanis a bélrendszerből történő vasfelszívódást számos diétás faktor befolyásolja.
Rontják például a polifenol szerkezetű vegyületek, amelyek nagy mennyiségben fordulnak elő a teában és a borban. A gabonákban megtalálható fitánsavak szintén rontják a felszívódást, csakúgy, mint a szója és az olajos magvak jelenléte.
Az ásványi anyagok közül a kalcium és annak oxalátsói gátolják a vas bélrendszerből történő felszívódását.
Ugyanakkor a vas könnyebben és nagyobb hatásfokkal szívódik fel a vérkeringésbe cink, réz, B-vitaminok és C-vitamin jelenlétében.
A tojássárgáját alkalmazni fogom, és tablettát (maltofer)is szedni fogom. A cink, réz, B-vitamin és C-vitamin pótlásáról folyamatosan gondoskodom.
Még egyszer köszönöm a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!