Segítség laboreredmények értelmezésében?
Voltam vérvételen, és a diagnózisom vashiányos vérszegénység. Értetlenül állok a dolog előtt, mert a vörösvértestszám, a hemoglobin, hemotokrit, MCV, MCH szintek rendben vannak. A legutóbbi, aminek alacsony szintje vashiányos anémiára utalna, egyenesen magas. Viszont vannak számomra nagyon aggasztó értékek, mint a:
GOT 41 (<31)
GPT 41 (<31)
GGT 94 (<32)
Ezek nagyon kívül esnek a normál tartományon, és nem tudok semmit róluk laikusként, csakhogy legjobban a májhoz köthetőek (de lehet, tévedek). Ezeken kívül még magasak a neutrofil granulocita és a monocita, illetve alacsonyak a karbamid és limfocita értékek.
Nem tudom ebből hogyan született ez a diagnózis.
Mindenesetre meg vagyok ijedve.
Hétfőn persze egyeztetek időpontot háziorvossal, de addig is hátha valaki tud mondani valamit..
TVK (teljes vaskötő kapacitás) van a leleten?
Ha a neutrofil és a monocita magas az azt jelenti, hogy közelmúltban volt/éppen zajlik egy bakteriális fertőzés.
A három paraméter amit konkrétan kérdezel májenzimek, a kicsit megemelkedett szintjüktől nem kell megijedni. Bármit jelenthetnek, akár olyan banális dolog is okozhat kicsit emelkedett májenzim szintet, mint egy egy fogamzásgátló gyógyszer szedése.
Ez nem egy olyan laborlelet ami nagy megijedésre okot adna.
#5 Igen, 64 umol/l, rendben van.
Rendben, köszönöm, akkor nem ijedezem:)
Nem tudtam, mekkora emelkedés adna aggodalomra okot.
Akkor háziorvossal sem érdemes átbeszélnem a dolgot, annyira bizonytalan a megemelkedett szinteknek az oka?
Nem volt/nincs olyan bakteriális fertőzésre utaló tünetem, amire magamtól felfigyeltem volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!