Miért nem törődik az utcán senki a távolságtartással?
Folyamatosan látom, hogy fiatalok belegyalogolnak nyugdíjasok arcába, az orruktól pár centire. Olyankor is, amikor bőven lenne hely a járdán nagyobb ívben kerülni. Egyáltalán nem veszik észre magukat. Arra sem figyelnek, hogy legalább addig ne beszélgessenek, amíg elhaladnak mellette, hogy ne leheljék az arcába a vírust.
Annyira nehéz lenne figyelni? Persze, ez némi kényelmetlenség, és szemléletváltást jelent! Nem lehet csak úgy beleélni a világba, megszokásból csinálni a dolgainkat. Jellemformáló is lenne azok számára, akik eddig spontán élték az életüket, gondolkodás nélkül.
Én mikor gyaloglom, sokszor kimegyek az úttestre, ha szűk a járda. Ha nem megoldható, akkor visszatartom a lélegzetemet, amíg elhaladok a néni/bácsi mellett. Egy Blaha aluljáró szintű forgalmas helyen pedig felhúzom a maszkot.
Abba gondoljatok bele, hogy egy bottal járó nyugdíjas nem fog tudni egy gyors tempóban gyalogló fiatal elől kitérni, valszeg észre sem vesz téged, mire reagálni tudna. És az sem elvárható tőlük, hogy ne menjenek utcára még 1 évig, vagy ki tudja meddig tart ez az egész. Mert egy 80 éves számára az az 1 év rengeteg idő, lehet, hogy az utolsó. Ezt kellene megérteni.
És aki nem 80 éves, arról sem tudhatod, hogy vajon nem-e immunhiányos vagy nincs-e más alapbetegsége. Én speciel járvány előtt sem szerettem, mikor utcán fél méternél közelebb jön valaki, mert az már a személyes terem. Jó lenne ha tiszteletben tartanánk egymásét a járvány után is. Nem egy 25 milliós New Yorkban élünk, hogy betarthatatlan lenne.
Az introvertáltak (köztük jómagam) nevében kérem, hogy a paranoid rettegésedet ne sunyin velünk próbáld magyarázni, velünk példálózni. Aki rosszul van normál helyzetben (tehát nem egy ránézésre is beteg) embertől, ha fél m-re van tőle egy JÁRDÁN, az fóbia. Nem holmi introvertáltság, ami annyit jelent, hogy az introvertált ember munka után buli vagy kártyaparti helyett inkább pl olvasással töltődik fel.
Ja és leállhatnál a kollektív fikázással is. Érdekes, én sem szidom az öregeket egyetemesen, holott tömegközlekedve jó páron nem láttam maszkot és egy sorban is többször álltak ők a nyakamba, mint a fiatalabbak.
Vegyél fel maszkot az utcán is, akkor nem köhögnek közvetlen az arcodba (elvileg), meg csámpázz és fulladozz, ahogy akarsz. Mások kollektív leszólása nélkül.
#11: "Vegyél fel maszkot az utcán is, akkor nem köhögnek közvetlen az arcodba (elvileg), meg csámpázz és fulladozz, ahogy akarsz. Mások kollektív leszólása nélkül."
Pedig pont ezt ajánlja a világ legtöbb kormánya az állampolgárainak. Itthon le vagyok paranoiásozva, ha ezt felvetem, és kb. senki sem ért egyet vele, miközben százmilliók igyekeznek betartani világszerte.
Valószínűleg azért lehet ez, mert eddig nagyjából megkímélt minket a járvány. Nagyon sokáig húztak minket, lezárták az országot 3 hónapra, az emberek 15 %-a elvesztette a munkáját, miközben alig volt beteg az országban.
Ebben szerencsénk volt, de ezért kell követni más országok híreit is. Hogy tanuljunk belőlük, tudjuk mire számíthatunk. És mellesleg az, hogy a hatóságok hogy reagáltak tavasszal, milyen hibákat követtek el, az egy dolog, és egy másik dolog, hogy mit tud ez a vírus, tudományos szempontból: mennyire kell komolyan venni, hogyan terjed.
Az előbbire egyre inkább az a helyes válasz, hogy érdemes.
Az utóbbira pedig úgy tűnik az, hogy nem tudjuk pontosan. Ezért - a biztonság kedvéért - a tudósok a lehető legóvatosabb védekezést javasolják.
"Ja és leállhatnál a kollektív fikázással is. Érdekes, én sem szidom az öregeket egyetemesen, holott tömegközlekedve jó páron nem láttam maszkot és egy sorban is többször álltak ők a nyakamba, mint a fiatalabbak."
Azért hozom fel az öregeket, hogy hassak valahogy az emberekre, hogy vegyék komolyabban. Hogy legyenek tudatában annak, hogy járvány van, és ez alapján tervezzék át az életüket. Családi programokat, szabadidős tevékenységeket, és igen, a közlekedést is. Hasznos lenne például, ha egyre többen használnának biciklit tömegközlekedés helyett.
Amit sehogy sem tudok megérteni az az, hogy ha valaki szereti a 80+ éves Nagymamáját (és ezt nem vitatom el, mert nyilván szereti), akkor hogy tud ebben az időszakban esküvőt vagy más rendezvényt megtartani a Nagymama részvételével, ahol mindenki zárt térben van maszk nélkül. Ma már közhely, hogy tünetmentesek is fertőzhetnek, és a meghívottak nagy részéről nem lehet tudni, hogy hol járkált előtte. Már az is elég, ha bejár a munkahelyére, ahol nyilván nem visel egész nap maszkot. Most pl. a Lauder iskolában találtak rutin szűréssel 30 fertőzöttet. Szóval mindenkinek úgy kellene viselkednie, mintha potenciális fertőző lenne, hacsak nem otthon ül egész nap.
De végül is ez ő életük, más nem szólhat bele (legfeljebb a hatóságok). Maguknak kell eldönteni, milyen kockázatot vállalnak be. Én hajlamos vagyok a lehető legrosszabbra gondolni, és tudom magamról, hogy a lelkiismeretemmel nem tudnék elszámolni, ha neadjisten járvány-gócpont lenne a családi eseményből, ezért minden ilyet elhalasztottam, beleértve a szülinapi bulikat. Ki tudja meddig, talán jövő nyáron lehet majd bepótolni ezeket. Remélem Karácsonyozni lehet majd, de attól tartok, az is nagyon szűk körű lesz idén. Nekem sem kellemes ez egyáltalán...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!