Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Cukorbeteg embernél vérvételi...

Cukorbeteg embernél vérvételi kérdés?

Figyelt kérdés

Én 1-es tipusú cukorbeteg vagyok már évek óta. Szóval már (sajnos) elég sokszor voltam vérvételen. Ugye évente többször kell menni.

De 2 kérdésemre még sosem kaptam választ.

Egyik: ugye vérvételre reggel úgy kell menni hogy nem szabad előtte enni. Ha nekem reggelről vérvétel előtt leesik a cukrom, és muszáj ennem, akkor mi történik? Az egész vérkép fals eredményt mutat? Vagy csak a vércukorértékre vonatkozó adat lesz fals, a többi érték (pl vas, bilirubin stb.) igazat mutat? Vagy ebben az esetben már el sem kell menni a vérvételre, másik időpontot kell kérni?

Másik: ha a vérvétel reggelén úgy ébredek hogy magas a cukrom (mondjuk 15 körül), akkor adhatok be egy kis inzulint hogy lejjebb vigye mire odaérek a vérvételre, vagy ez csalásnak számít?

2020. szept. 8. 13:13
 1/2 anonim ***** válasza:
37%
Ezt a legjobb lenne az orvosodtól megkérdezni, vagy a laborban.
2020. szept. 8. 22:49
 2/2 anonim ***** válasza:

Szia! 15 éve vagyok cukorbeteg. Egyszer sem mentem el úgy vérvételre, hogy ne ettem volna rendesen reggelit. Eleve idő, mire beérek a kórházba, addig meg simán rosszul leszek, ha nem eszek. Szóval muszáj. Ha például vezetsz, vagy sokat kell sétálnod a kórházig (ergo nagy a hypo veszélye), semmiképp ne indulj útnak evés nélkül.

Tudtommal a pillanatnyi cukrot befolyásolja csak, hogy eszel-e vérvétel előtt vagy sem. Cukrosoknak elsősorban a HbA1C értéket nézik vérvételek alkalmával (meg persze egy csomó mást is, de ez szokott a legfontosabb lenni), ami az elmúlt 3 hónap cukor-átlagát mutatja meg. Azt nem fogja megváltoztatni egy reggeli étkezés.

Persze lehet, hogy az orvosod épp kíváncsi egy másik értékedre is, amit befolyásol az evés, ezt valóban tőle kell megkérdezned.

De azt továbbra is fixen állítom, hogy hypo-közeli értékkel útnak indulni soha nem szabad!

2020. szept. 9. 14:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!