Stressz-jellegü betegségek esportban?
Elhatároztam közel(2018 decemberében) két évvel ezelőtt, hogy CS:GO-t szeretnék esportolni ha felnövök. Gyakoroltam is, és gyakorlkok mai napig. Jelenleg 16 éves vagyok, februárban töltöttem. Ezalatt a két év alatt megpróbáltam minden szabadidőmet a játékra forditani, és a lehető legtöbbet játszani, hogy minnél jobb legyek, minden energiámat a játékra forditani. Közel két év alatt (a bejegyzés irásának napjáig) pontosan 2139 órát játszottam.
Utánanéztem a leggyakoribb és legjellegzetesebb jeleinek és bizony megbizonyosodtam róla, hogy kiégtem. Kiégtem április végén. Emlékeim szerint március közepétöl, április végéig két hét alatt átlagosan 100 órát játszottam.
Viszont itt bárcsak ennyi lett volna... A szemem elkezdett remegni. Ezalatt gyakorlatilag annyit értek, hogy a szempillám remeg. Utánenéztem ennek a jelenségnek is és a szakértők szerint semmi komoly probléma nincsen mig más jelenség nem üti fel fejét. (például: az arcizmok nem remegnek). A szemrebegés mostanság eggyre kevesebbet de napi szinten előjön kissebb nagyobb erősséggel.
Viszont előjött mégegy probléma. Érzem az ajakomban az idegeket, hogy dolgoznak, DE nem rebeg (még?). De eggyszerüen érzem őket, hogy dolgoznak... és mintha remegni készülnének.
Stressz végig kisért ezalatt a kétezer óra alatt. Nemvolt hét hogy nemhuztam volna fel magam a játékon...
Lenne szives valaki leirni részletesen, hogy mit is jelentenek ezek a rendellenességek esetleg mire utalhatnak amiket az előbb felsoroltam, hogy mitévő legyek és milyen gyakoriak az ilyes jellegü betegségek esportban, ugyanis tulsok cikket nemtalaláltam a témával kapcsolatban.
Köszönöm előre is!
Őszintén, gondoltam arra, hogy szememet rontja a sok kéksugár amit kibocsájt a képernyő, a hátgerincedet tönkreteszi a sok ülés (ugyahogy mondtad, hogy az ember nem esportra volt kitalálva, hát nemis heti szinten 50+ órányi ülésre csak játék miatt egyedül, nembszélve a buszozásról, suliban az órák stb...)na de arra, hogy pont stressz miatt kellesz abbahaggyam és lemondjak róla, a legmélyebb álmomban sem gondoltam volna.
Egy kérdésem lenne még.
32 éves (Zeus) volt ukrán profi játékos. Kiskora óta több mint 15 évet volt pro játékos tavaly ment nyugdijba...
Akkor ezek a játékosok hogyan kezelik ezeket a problémákat?

Minden ember más, valakinél nem okoz problémát, valakinél okoz.
Nem feltétlenül kell abbahagynod a játékot, csak maradjon meg játéknak, ne minden szabad percedet ezzel töltsd és ami az egyik legfontosabb: ne húzd fel magad rajta. Annak tényleg semmi értelme. Én is CS-ztem egy időben, hát szánalmas, mikor a sok nyomorék ott ordibál telitorokból egymásra, mintha nem tudom mi történne...

Őszintén, a gondolat maga elriasztott, hogy eggyáltalán belegondoljak, hogy esporton kivül mitis kezdhetnék magammal. esporton kivül nagyon semmiben nemtudtam magam elképzelni. Bár mostmár "egyre jobban jövök ráfele", hogy muszály lesz...
Mióta eszemet tudom játékkal töltöttem a szabadidőmet. 4-14 éves koromig GTA-k főleg, és közel két éve CS:GO.
Átkell gondoljam, hogy mitakarok sportokban tulsok esélyem nincs (Focin kivül nagyon nemszeretek semmit, ahhoz meg, hogy azt profi szinten üzzem, tulsok esélyem nincs ugyanis nincs azaz isten, hogy több mint 10 évnyi lemaradást behozok olyan kicsikkel szemben akik az annyuk hasukban is dekáztak). Peddig amugy szuper lenne...

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!