Miért újul ki ugyan ott a PTX ahol vats műtétet végeztek? Kinél mi volt az ok? És hány éves korban történt? Mi állitotta meg az ismetlődést?
Leírom a történetemet :)
Bal oldalt volt mind a 3-szor.
Ugye nálam tavaly júliusban jött ki ez a egész elsőnek, Pécsi Gyermekklinikára vittek be, Oxigénterápiával akkor felszívódott a levegő. Augusztus végére kiújult a dolog, akkor már becsöveztek. A drain csövezésnél azt mondták hogy kevés esély van rá hogy kiújuljon megint. November 26-ára kiújult újra. Kb 1 hétig vártak vele, hogy felszívódik a levegő vagy nem. Nem szívódott fel a levegő, sőt még nagyobb lett. Csináltak egy CT-t, aztán ott kiderült, hogy mellkasi műtétre (VATS-ra van szükségem). Empshysemás bullákat mutatott ki a CT mindkét tüdőben. Így decemberben megműtöttek VATS-sal, 4 napig be voltam csövezve, 5. napra engem haza engedtek. A mellkassebész orvos és kollégái azt mondták, hogy most már kb 5% esély van hogy kiújuljon nálam, márciusban nem fogok érezni semmi fájdalmat, olyan lesz mint régen...
Eddig sajnos nem így alakult nálam. 2-3 naponta fájdalmat érzek a tüdőmben, a jobb tüdőmben is ahol eddig nem fordult elő PTX, picit nehezen kapok levegőt, enyhe szorító érzést is érzek valamikor. Zsibbadás bal oldalt, a kezemben és a lábamban. Ezeket műtét előtt még nem éreztem, szóval nem lehet olyan mint régen, ahogy mondták nekem annó. Sajnos én már arra tudok gondolni, hogy ezek a fájdalmak végig fognak kísérni az életem során.
Azt hogy mi okozta nálam, nem tudták pontosan megmondani. Nem dohányzom.
Feltételezték hogy:
-vékony alkat (ami nálam megvan)
-valami sérülés okozta
-kötőszöveti gyengeség
-alfa 1 antitripszin hiány (ami nálam nincsen)
-a mellkassebész szerint, kisebb koromban sokat voltam beteges 6-7 éves koromban, akkor nem vettek nálam észre egy tüdőgyulladást, és annak a szövődménye volt nálam
-hallottam, hogy az örökletesség is közre játszhat, de nem volt senkinek ilyen betegsége a családomban
-Annó kórházi beteghordóm mondta ezt, hogy szinte már minden szennyezett, több ezer autó, gyárak stb... Lehet hogy érzékenyebb volt rá az én tüdőm. Jó ez lehet, hogy butaság, de lehet, hogy van benne valami.
Szóval valamilyen szinten nálam rejtély marad hogy miért volt ez az egész...
Nekem még nem újult ki a műtét után, de megmondom őszintén még mindig van benne félelem, hogy kiújul megint. Szinte minden egyes nap gondolok rá. Nehéz elfogadni számomra, hogy valószínűleg ezzel a félelemmel kell leélnem az életemet, hogy bármikor kiújulhat. Aztán újra csövezés ami számomra a legrosszabb volt. Személy szerint nekem eléggé fájdalmas volt.
Én úgy vagyok vele, hogy valahogy fejben kell erősnek lenni, kevesebb gondolni rá, ha esetleg vékony vagy mint én akkor egy kis edzés, talán kevesebb eséllyel fog kiújulni már akkor. Ha meg mégis előjönne akkor erősnek kell lenni, mint ameddig voltál, nem tudom neked pontosan hányszor eddig fordult elő, de erős voltál és leküzdötted ezt kaki!
Nagyon sok erőt kívánok Neked a jövőben és kitartást!
Bocsi, ha esetleg hosszúra sikerült, illetve ezeket már lehet hallottad mind, de remélem egy picit tudtam neked segíteni vele! :)
Ezek szerint neked csak a bal oldaladat műtötték és elvileg a jobb oldalon is vannak bulák?
Azt hiszem ebben az egészben a félelem ami a legrosszabb az kísért engem is, hogy megismétlődhet és a rémálmok az átélt fajdalmak miatt.
Nekem is fáj a műtét helye meg máshol is. De nekem nem csak vatsom volt hanem torachotómiám is mert nem sikerült jól a vats.
Akkor azt mondták, hogy nem akarják piszkálni, mert nem volt még semmi baja jobbnak. Rossz belegondolni mi lett volna, ha 2 helyen csöveznek. Alig bírtam felülni a cső miatt.
De így, ha jól tudom elég nagy esély van, hogy a jobb oldalon is előfog fordulni a PTX.
Oh értem, remélem már minden rendben lesz nálad!
Na legalább megtudtam, hogy valamilyen szinten "normális", ha máshol is fáj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!