Túl magas lenne a fvs szintem?
Sziasztok, 23 éves nő vagyok és nemrég voltam teljes laborban állandó fejfájás miatt ami szerencsere megszünt. Mellette be volt gyulladva a foginyem, amire a fogorvos Aktilt és Kliont írt fel, talán a vérvétel és a vizelet minta leadasa előtt 3 szemet szedtem be mindegyikből, kivéve a labor napjanak reggelén. Mellette a haziorvis Analgesint írt a fejfajasra de a sok gyógyszertől ment a hasam így nem mertem ezt a hármat egyszerre, naponta 2x szedni. Analgesint talan ha 2 db ot vettem be a vérvétel etel előtti napokban.
Az eredményem (amit megjelöltek hogy előtérnek a normal referencia értéktől) :
Vvt sullyedesi sebesség: 22 mmm/h (referencia tartomány 1-20)
Fvs vuzelet üledékből: 13 (referencia tartomány <4)
Nos én az interneten azt olvastam, ez lehet a fogíny gyulladas miatt is, illetve mert a bolcsessegfogamra ranott inyt korbevagta 2 nappal a labor elott a fogorvosom, es ezmiatt nohetett meg a ket eredmeny.
Lehet ettol? Illetve a fvs nem tul magas? Mert a referenciatartomany szerint igen, de azt olvastam hogy 4,8-10,8ig normális és a 13 így már nem tűnik annyira soknak.
Haziorvoshoz az eredmenyt csak egy het mulva tudom visszavinni.
Valaszokat elore is koszonom, helyesírási hibakert es ekezetert elnezest, telefonrol irtam.
Részben megértem az aggódásod, másrészt viszont van bármi olyan súlyos panaszod, ami miatt nem tudod kivárni, hogy a háziorvosodnak megmutasd az eredményeid? Azt várod, hogy az itt lévő emberek - akiknek a nagy része teljesen laikus - ijesszenek rád vagy éppen nyugtassanak meg, miközben egy hét múlva az orvosod is láthatná.
A vvt süllyedés meg a leukocyta szám is pozitív gyulladásos paraméter alapvetően, ha a szervezetedben az van, meg fog nőni a számuk. Simán lehet a fogászati beavatkozás miatt. Másrészt meg ez csak 2 labor érték. Nyilván ki lehet guglizni, hogy melyik mikor meg hogy emelkedik, de pont azért 6 évig tanítják egyetemen meg utána szakorvosi képzésben átlag 5 évig az orvoslást, hogy utána összefüggéseiben, az összes egyéb eredményeiddel, anamnéziseddel együtt tudjanak az orvosok véleményt mondani. 2 kiragadott értékkel semmire nem lehet menni, csak max megijeszteni a beteget, hogy amúgy ő szívrákos.
Szedtem a gyogyszereket es a szekletem nyakos hig es nagyon sotet lett. Abbahagytam a gyogyszerek szedeset mert letelt az 1 het, illetve igy sem annyit vettem be amennyit kellett inkabb par szemmel kevesebbet. A hasmenes nem mult el, a szine vilagosodott de meg mindig mosdoba futkosok, raadasul 1 percig sem tudnám mar visszatartani.
A tobbi laboreredmenyemben nem volt elteres, ezt a kettot jeloltek csak hogy a referencia tartomanyhoz kepest elter 🙂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!